Σε ανασχηματισμό και αντικατάσταση της πρέσβειρας στις ΗΠΑ προχωρά ο Ζελένσκι μετά το τηλεφώνημα με τον Τραμπ

08/07/2025 | 11:29

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησε να αντικαταστήσει την πρέσβειρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Οξάνα Μαρκάροβα, μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν τώρα συνομιλίες για τον ενδεχόμενο διάδοχό της, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο χώρες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται δύο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Μαρκάροβα, η οποία υπηρετεί ως πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον από το 2021, έχει επικριθεί από μερικούς Ρεπουμπλικανούς ότι έχει πολύ στενές σχέσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η αντικατάστασή της μπορεί να είναι μια απόπειρα του Ζελένσκι να κατευνάσει τον Τραμπ σε μια περίοδο ευαίσθητη για την Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον δεν προχώρησε σε παραδόσεις όπλων πουν είχαν εγκριθεί, ενώ η Ρωσία συνεχίζει τα πλήγματα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τρία χρόνια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Κυβερνητικός ανασχηματισμός

Ο Ζελένσκι φέρεται ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει την αντικατάσταση της Μαρκάροβα την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές μέσα στην κυβέρνηση. Ο ουκρανός πρόεδρος έχει αναδιοργανώσει το υπουργικό συμβούλιό του αρκετές φορές από την αρχή του πολέμου.

Ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα ότι ο Ζελέσνκι προτίθεται να διορίσει κάποιον που να είναι «καλός στη σύναψη συμφωνιών» και «κατανοητός από το Λευκό Οίκο και ταυτόχρονα από το Κογκρέσο».

Στους υποψηφίους για τη θέση περιλαμβάνονται ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ και ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο Μπαλάς Γιαράμπικ, πρώην διπλωμάτης της ΕΕ στο Κίεβο, είπε στην εφημερίδα ότι οι αλλαγές προσωπικού φαίνεται ότι έχουν κυρίως στόχο μάλλον τη διαχείριση των αυξανόμενων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων προβάλλοντας μια αίσθηση ανανέωσης και διατήρησης του ελέγχου, παρά φανερώνουν κάποια αλλαγή στρατηγικής.

naftemporiki

Πάτρα: Φωτιά στο ΓΝ “Άγιος Ανδρέας” – Η αστυνομία σταμάτησε άνδρα που ήθελε να δει τον πατέρα του – 58 ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες κλινικές – Έκτακτη οδηγία να μείνουν στα σπίτια τους έλαβαν κάτοικοι της περιοχής λόγω του πυκνού καπνού- Νέες ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Τροχαίο ατύχημα στην Εθνική Οδό – Τραυματίστηκε σοβαρά δικυκλιστής (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Παρουσία Μητσοτάκη τα εγκαίνια της Πατρών-Πύργου την Πέμπτη – Το πρόγραμμα

Πάτρα – Φωτιά στο ΓΝ “Άγιος Ανδρέας”: Συγκλονιστικές εικόνες με τους εθελεντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να απομακρύνουν τους ασθενείς από τις κλινικές – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Θρήνος για τη μικρή Κατερίνα – Πάλεψε 78 ημέρες στην ΜΕΘ

Κόλαση φωτιάς σε εργοστάσιο στο Αίγιο – Ήχησε το 112 ΝΕΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Πραγματική κόλαση στην Πάτρα: Χωρίς ρεύμα η μισή πόλη με 42 βαθμούς!

Σταθμευμένα οχήματα άρπαξαν φωτιά στα Σελιανίτικα – ΦΩΤΟ & BINTEO