Σαθρά ιστορικά θεμέλια του Ισλάμ

02/07/2025 | 09:14

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, πρώην υπουργού

Ολα τα πιστεύω εχουν ιστορική καταγωγή. Και η αναζήτηση της προέλευσής τους εμβαθύνει το περιεχόμενό τους και τους προσδίδει κύρος και καταξίωση. Δεν συμβαίνει ομως το ίδιο με τις ιστορικες ρίζες του Ισλάμ. Με την εξαίρεση του ίδιου του Κορανίου και κάποιες “διδασκαλίες” δημιουργημένες 100 περίπου χρόνια μετά τον θάνατο του Μωάμεθ, οι ιστορικές αναζητήσεις για την απαρχές του Ισλάμ οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο. 

Η ίδια η ύπαρξη της ιερής Μέκκας αμφισβητείται, μια και δεν αναφέρεται σε κανένα ιστορικό ντοκουμέντο της υποτιθέμενης εποχής του Μωάμεθ. Ακόμα και μέσα απο τις περιγραφές του Κορανίου και των Χαντίτ (ιερές διδασκαλίες) η Μέκκα περιγράφεται σαν κέντρο εμπορίου μπαχαρικών της αραβικής χερσονήσου, ευρισκόμενη σε εύφορη κοιλάδα με ποτάμι, οπωροφόρα δένδρα και ανάμεσα σε δύο ψηλά βουνά. Τίποτα όμως απο αυτά δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Η πλευρά αυτή της αραβικής χερσονήσου δεν υπήρξε ποτέ εμπορικός δρόμος ουτε και υπήρξαν ποτέ εκεί, βάσει εδαφικών μελετών,  οποιουδήποτε είδους καλλιέργειες. Βουνά βέβαια επίσης δεν υπάρχουν. Τα υψώματα απο τα οποία οι κάτοικοι, σύμφωνα με το Κοράνι, παρακολουθούσαν μακρυά τις συγκρούσεις στην πόλη δεν είναι σήμερα παρα κοντινές βραχώδεις προεξοχές που χωράνε στο κτίριο ενος τζαμιού!

Αλλο σοβαρό ζήτημα ειναι η αραβική φυλή Κουραίς, γύρω από την Μέκκα, απο την οποία προέρχεται, κατά τους ισλαμιστές θεωρητικούς, ο προφήτης. Ιστορικά, πουθενά δεν προκύπτει η ύπαρξη αυτής της φυλής, που σύμφωνα με ισλαμικές πηγές έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της Μέκκας και στην ιστορική πορεία του Ισλάμ. Πουθενά όμως, εκτός των ισλαμικών πηγών – 100 χρόνια περίπου μετα τον Μωάμεθ – δεν υπάρχει σχετική αναφορά. Χαρακτηριστικά μάλιστα στις μεγάλες αραβικές συγκρούσεις με εβραίους αντιπάλους στα χρόνια του Μωάμεθ δεν γίνεται γι’ αυτήν η παραμικρή αναφορά σε σύγχρονες χριστιανικές και εβραικές πηγές. Εκεί μάλιστα που αρχίζουν οι αραβικές κτήσεις να αναφέρονται δεν γίνεται η παραμικρή μνεία σε μουσουλμάνους και σε στρατιές του Ισλάμ. Το περίεργο είναι πως μέσα στην λογική της πολιτικής ορθότητας και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) επιβεβαιώνει τον ιστορικό ρολο του Ισλάμ, του Προφήτη και των Κουραίς, δίχως όμως την παραμικρή παράθεση σχετικών μη ισλαμικών ντοκουμέντων!

Μοναδική ιστορική αναφορά για την ύπαρξη, υποτίθεται, της Μέκκας είναι η Γεωγραφία του Πτολεμαίου, ενός ελληνο-ρωμαίου γεωγράφου  του 2ου αιώνα, που αναφέρεται  στην Μακοράμπα – στα δυτικά της αραβικής χερσονήσου – που θα μπορούσε να είναι η Μέκκα. H άποψη όμως αυτή σμφισβητείται έντονα (βλ. https://journals.library.columbia.edu/index.php/alusur/article/view/6850) και πολλοί ισχυρίζονται πως η αναφορά σχετίζεται με την αρχαία πόλη της Υεμένης, Αλ-Μακράμπ. 

Τελευταίο και καταλυτικό σχετικό ζήτημα είναι η αποκάλυψη ενος αρχαίου Κορανίου στο Μπίρμπιχαμ της Αγγλίας γυρω στο 1930, που χρονολογείται, μέσω χημικών αναλύσεων που εγιναν στο Παν. της Οξφόρδης το 2014, ως σύγχρονο με τα νεανικά χρόνια του Μωάμεθ! Το Κοράνι όμως “αποκαλύφηκε” στον προφήτη στα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του! Ακόμα και η ΙΤ, που απαντά με την γλώσσα της διπλωματίας, σημειώνει πως “οι συνέπειες που προκαλούνται από το ανακαλυφθέν χειρόγραφο προκαλούν ακόμη συζητήσεις ανάμεσα στους ειδικούς”. Δείχνει ετσι “πόσο περίπλοκη είναι η ανάλυση της ζωής του Μωάμεθ και η πορεία σύνθεσης του Κορανίου”!

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ στιγμές στον “αέρα” – Ο Θ. Κατερινόπουλος έσωσε σε live μετάδοση τον άνδρα που απειλούσε να πέσει από κτίριο στην Ομόνοια (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Το μήνυμα της οικογένειάς της