Σαντορίνη: Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από τον σεισμικό “μαραθώνιο”

11/02/2025 | 22:43

Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες παραμένει αμείωτη, με πυκνή σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει αξιοσημείωτα μεγέθη. H επιστημονική ομάδα χαρακτηρίζει το φαινόμενο πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά και προβληματίζεται για την εξέλιξή του.

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από την πρωτοφανή σεισμική ακολουθία στο Αιγαίο, δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν είναι φυσιολογική ή όχι.

«Αυτό είναι το δυσάρεστο σενάριο το οποίο δεν το έχουμε αποκλείσει… η εκτίμηση μας είναι ότι είναι μια σμηνοσειρά η οποία εξακολουθεί και δίνει σεισμούς 4 και 5, 5.2. Το καλό είναι να συνεχιστεί αυτό μέχρι να ηρεμήσει, έχουμε ήδη φθάσει σε ένα σεισμό ισοδύναμο της τάξεως του 6» δήλωσε ο Θανάσης Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο κ. Γκανάς συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία, μας έχει προβληματίσει πολύ, δεν την έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο είναι δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να παρακολουθούμε τη συχνότητα των σεισμών… έχουμε μια αύξηση αυτές τις ώρες στη σεισμικότητα ωστόσο όλο αυτό θα πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο ολόκληρης της ημέρας ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα», ανέφερε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

«Είναι πολύ πιθανό να περάσουμε και το Πάσχα με αυτή τη μέτρια δραστηριότητα των 5. 5.2 , 5.3, και απλά το θέμα είναι τώρα έχοντας φθάσει να ενεργοποιούνται ρήγματα και δίνουν 5.3 αν θα ωριμάσει περισσότερο η όλη συσσώρευση των τάσεων για να ενεργοποιήσει και το μεγάλο ρήγμα της τάξεως των 6», δήλωσε ο ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου.

Σεισμικός «μαραθώνιος»
«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

«Το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και  μην υπάρξει καμιά εξέλιξη περαιτέρω, αυτό που με ανησυχεί εμένα περισσότερο είναι αν βλέπουμε- και δεν το βλέπουμε τώρα – αν τα επίκεντρα των σεισμών εξαπλώνονται, αυτό σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμη μεγαλύτερη» είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης για παν ενδεχόμενο. Παράλληλα συνεχώς προστίθενται νέοι σεισμογράφοι για την πληρέστερη καταγραφή.

Ενώ από τους δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους που ανασύρθηκαν από την Καλντέρα θα εξαχθούν πολύτιμα δεδομένα για το ακριβές επίκεντρο των σεισμών, ώστε να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να κάνει πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία της σεισμικής ακολουθίας.

ertnews.gr

 

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ασύλληπτη τραγωδία στην Πάτρα: Δύο νεκροί νεαρής ηλικίας μετά από σοκαριστικό τροχαίο στην Παραλία (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θρήνος στο διαδίκτυο για τα παιδιά που χάθηκαν στο τροχαίο! Συντετριμμένοι οι φίλοι τους (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Αυτό είναι το 25χρονο παλικάρι που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Πάτρα: Λουλούδια και κεράκια για το Νίκο και την Αγγελική στον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας – “Παγωμένη” Κυριακή για την πόλη (ΦΩΤΟ)

Σοκαρισμένη η Πάτρα από το τραγικό τροχαίο – Ποια είναι τα δύο παιδιά που έχασαν την ζωή τους, 19 και 17 ετών!

ΣΟΚ στη Δυτική Αχαΐα: “Έσβησε” στα 45 της η Παναγιώτα Αρβανίτη – Παναγιωτοπούλου

Νέα τραγωδία στην Πάτρα: Ένας νεκρός από φωτιά σε σπίτι στον Καστελλόκαμπο – Πρώην διαιτητής το θύμα (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Αναστάτωση σε συρμό του Προαστιακού – Άνδρας παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικο κορίτσι, συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ