Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

26/02/2025 | 13:35

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, ανοίγει την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής.

Ευτυχώς ο πλούτος των συνταγών, στην Ελληνική και Μεσογειακή κουζίνα, είναι τεράστιος.

Τα όσπρια θα παίξουν σημαντικό ρόλο και τα μαυρομάτικα φασόλια, είναι ο απλούστερος τρόπος για να ξεκινήσουμε το αφιέρωμα στα Σαρακοστιανά εδέσματα, αφού δεν χρειάζονται μούλιασμα.

Από το τραπέζι μας δεν θα λείπουν οι σαλάτες και μια σαλάτα, με μαυρομάτικα, είναι πολύ νόστιμη και γεμάτη χρώματα.

Τα μαυρομάτικα, μαζί με τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια δίνουν έναν τέλειο συνδυασμό που θα απογειώσει με τη φρεσκάδα του, ο φρέσκος μαϊντανός.

Μαυρομάτικα σαλάτα

Υλικά:

500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. ξίδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
2 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι ψιλοκομμένες
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι – Πιπέρι φρεσκοτριμμένο – ξύσμα από μισό λεμόνι
Ψιλοκομμένες πράσινες ελιές για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια για 5 λεπτά, πετάμε το πρώτο νερό και βράζουμε σε καθαρό αλατισμένο νερό, για 20 λεπτά ακόμη. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ.

Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές και τα βάζουμε πάνω από τα φασόλια. Κόβουμε και το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες.

Χτυπάμε σε βαζάκι το λάδι το ξίδι και το αλατοπίπερο.

Περιχύνουμε όλα τα υλικά στο μπολ και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με ένα κουτάλι, να πάει το ντρέσινγκ παντού, ρίχνουμε και το ξύσμα λεμονιού και βάζουμε τη σαλάτα, λίγο στο ψυγείο, να δέσουν οι γεύσεις, πριν τη σερβίρουμε.

Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένες πράσινες ελιές.

newsit

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης

Πάτρα: Έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται στις εκβολές του ποταμού Γλαύκου – Είχε πάει για ψάρεμα (ΦΩΤΟ)