Σακελλαροπούλου – Ζάεφ: Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας έχουν μπει σε νέα εποχή

16/09/2020 | 17:58

«Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας έχουν εισέλθει σε νέα εποχή» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντησή της σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογραμμίζοντας και τη σημασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο σύνολό της, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της, με στόχο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο κρατών.

Η κυρία Σακελλαροπούλου συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επανεκλογή του στο αξίωμα του Πρωθυπουργού ενώ αναφέρθηκε στη σταθερή εκ μέρους της Ελλάδας υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την ένταξη νέου μέλους στην ΕΕ και με βάση τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την επίσκεψή του στην Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία και τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποδίδει τους καρπούς της, καθώς οι διμερείς μας σχέσεις ενισχύονται σε όλους τους τομείς. Επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας της Βόρειας Μακεδονίας με τον στρατηγικό της εταίρο, την Ελλάδα, με την οποία τη συνδέουν δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας και την παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αν και η κατάσταση δείχνει να παρουσιάζει βελτίωση, υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου, η ΕΕ και οι χώρες της περιοχής πρέπει να στείλουν σαφές μήνυμα ότι η βία δεν παράγει δίκαιο και ότι η ευημερία των λαών βασίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας. Απαντώντας, ο κύριος Ζάεφ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στη φίλη Βόρεια Μακεδονία.

Το θέμα της Τουρκίας αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα η κα Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως είναι καιρός «η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με τις προκλήσεις και τις απειλές δεν μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα πουθενά, και ότι μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Ο Γκλεν Πάουελ πρωταγωνιστής στο ριμέικ του θρίλερ καταδίωξης «The Running Man»

Χατζηδάκης για πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext: Αλλάζει κατηγορία η ελληνική οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Θέμα χρόνου η διασταύρωση στοιχείων από την ΑΑΔΕ – Έτσι θα λειτουργήσει η επιτροπή ελέγχου

Οι νέοι κανονισμοί που ισχύουν πλέον στο ποδόσφαιρο – Δημόσια ανακοίνωση των αποφάσεων του VAR και περιορισμός στους τερματοφύλακες

Οι επόμενες κινήσεις χωρίς τον Λάμα στο τιμόνι…

Νέος Αυτοκινητόδρομος: Στις 31 Ιουλίου εγκαινιάζεται το τμήμα από τον Αλισσό έως τον Πύργο – Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία

Attica Bank: Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για απολύσεις εργαζομένων-Κινητοποίηση στην Πάτρα μελών της Νέας Αριστεράς-ΦΩΤΟ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα χάλκινα αγγεία του αρχαίου κόσμου