Ρωσία: Τίμησαν τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν

21/01/2024 | 21:54

Τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατο του Λένιν, του πρώτου ηγέτη του Σοβιετικού κράτους, τίμησαν την Κυριακή (21/01) Ρώσοι μπροστά στο μαυσωλείο του στη Μόσχα.

Παρά το δριμύ ψύχος, καθώς η θερμοκρασία είχε πέσει γύρω στους -15°C, δεκάδες άνθρωποι περίμεναν στην ουρά, στην Κόκκινη Πλατεία, για να αποθέσουν λίγα λουλούδια στη σορό του.

 

Το μαυσωλείο, ένα κτίριο από μαύρη και κόκκινη πέτρα, φιλοξενεί την ταριχευμένη σορό του Λένιν, υπό τη σκιά του Κρεμλίνου, από το 1930 και παραμένει μέχρι και σήμερα, παρά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ πριν από 30 και πλέον χρόνια, τουριστικό αξιοθέατο.

Η Γιούλια, μια δημοτική σύμβουλος 47 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πήγε στην Κόκκινη Πλατεία «για να τιμήσει τη μνήμη του Βλαντίμιρ Λένιν, του ηγέτη μας, του ιδρυτή του σοβιετικού κράτους» που αγωνιζόταν «για τη δικαιοσύνη».

«Έπαιξε ρόλο όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για όλον τον κόσμο», πρόσθεσε ο 73χρονος Νικολάι. Το ίδιο επιχείρημα προέβαλε και η συνομήλική του συνταξιούχος Όλγκα, που δήλωσε ότι ο Λένιν «έκανε πολλά» και «δημιούργησε το κράτος».

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πορτρέτα του ηγέτη της επανάστασης που πέθανε το 1924 σε ηλικία 53 ετών. Άλλοι κρατούσαν σημαίες του Κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο εκπροσωπείται στη Δούμα και είναι μεταξύ των κομμάτων στα οποία επιτρέπεται η συμμετοχή στις εκλογές.

Ο Λένιν «εκπροσωπεί ένα ιδανικό, που θα έπρεπε όχι μόνο να γίνεται σεβαστό αλλά και να το ακολουθούμε», είπε η 78χρονη Βαλεντίνα Αλεξαντρόβνα, που κρατούσε ένα μικρό μπουκέτο στα χέρια της. Η Ρωσίδα συνταξιούχος πρόσθεσε ότι «μόνο» το δόγμα του Λένιν μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία «να βγει από την σημερινή κατάσταση».

«Η χώρα μας είναι στο χείλος του γκρεμού», κατέληξε.

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Επίθεση με μπογιές και στο γραφείο του αχαιού βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη