Reuters: Ο Τραμπ σχεδιάζει να απελάσει 240.000 Ουκρανούς πρόσφυγες

06/03/2025 | 16:17

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να απελάσει 240 χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, που είχαν βρει νόμιμο «καταφύγιο» στις ΗΠΑ από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους, ανακαλώντας το προσωρινό νομικό καθεστώς τους.

Όπως αναφέρεται στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου και από τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Αν εφαρμοστεί αυτή η κίνηση, η οποία αναμένεται ήδη από τον Απρίλιο, θα αποτελέσει μια κρίσιμη και εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης στην αμερικανική πολιτική, καθώς οι Ουκρανοί πρόσφυγες είχαν γίνει αποδέκτες της θερμής υποδοχής της κυβέρνησης Μπάιντεν, ενώ δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας, τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες επίλυσης του ουκρανικού, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εμπλοκή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η κυβέρνηση Τραμπ είχε προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο προτού ο Τραμπ υποδεχθεί τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, παρουσία δημοσιογράφων και του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, σε μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται ως διπλωματικό επεισόδιο, λόγω της έντονης διαμάχης που προέκυψε αλλά και του ντόμινο εξελίξεων που προκάλεσε.

Η απέλαση των Ουκρανών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί μέρος μια ευρύτερης προσπάθειας του Προέδρου των ΗΠΑ να αφαιρέσει το προσωρινό νομικό καθεστώς για περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια μετανάστες, οι οποίοι εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών προγραμμάτων αποφυλάκισης που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τρίσια ΜακΛάφλιν, δήλωσε ότι το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει κάτι προς το παρόν. Ο Λευκός Οίκος και η πρεσβεία της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό από το Reuters.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ