Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία, αν δεν συμφωνήσει σε εκεχειρία για την Ουκρανία μέσα σε 50 ημέρες, φαίνεται ότι δεν επηρέασαν καθόλου τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τον πόλεμο για να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη.
«Ο Πούτιν θα συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι η Δύση να συζητήσει, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τους όρους έχει θέσει για την επίτευξη ειρήνης, ενώ είναι ανεπηρέαστος από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων και οι εδαφικές του απαιτήσεις ενδέχεται να αυξηθούν, διότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν» δήλωσαν σήμερα (15.07.2025) στο πρακτορείο Reuters, τρεις πηγές πληροφόρησης του Κρεμλίνου.
Ο Ρώσος Πρόεδρος πιστεύει ότι η οικονομία και ο στρατός της Ρωσίας είναι αρκετά ισχυροί για να αντέξουν τυχόν πρόσθετα δυτικά μέτρα, ανέφεραν οι πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε χθες (14.07.2025) ο Αμερικανός ηγέτης τόσο για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία όσο και για την παράδοση πυραυλικών συστημάτων Patriot και πυρομαχικών στην Ουκρανία.
Οι τρεις ρωσικές πηγές πληροφόρησης, ανέφεραν επίσης ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τον πόλεμο, παρά την πίεση της Δύσης, διότι πιστεύει ότι η Ρωσία, η οποία έχει επιβιώσει από τις αυστηρότερες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, μπορεί να αντέξει περαιτέρω οικονομικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων δασμών των ΗΠΑ που στοχεύουν αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.
«Ο Πούτιν πιστεύει ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά μαζί του για τις λεπτομέρειες της ειρήνης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, οπότε θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει», δήλωσε μια από τις πηγές στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.
Παρά τις αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα στον Τραμπ και στον Πούτιν, καθώς και τις επισκέψεις του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου, Στιβ Γουίτκοφ στη Ρωσία, ο Πούτιν πιστεύει ότι δεν έχουν γίνει λεπτομερείς διαβουλεύσεις για τη βάση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Ο Πούτιν εκτιμά τη σχέση με τον Τραμπ και είχε καλές συζητήσεις με τον Γουίτκοφ, αλλά τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι πάνω απ’ όλα», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στο αίτημα για σχόλιο επί του θέματος, αναφέρει το Reuters.
Τι ζητά ο Ρώσος πρόεδρος
Οι όροι που θέτει ο Πούτιν για την ειρήνη περιλαμβάνουν:
- τη νομικά δεσμευτική υπόσχεση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς,
- ότι η Ουκρανία θα κηρύξει ουδετερότητα και θα περιορίσει τις ένοπλες δυνάμεις της,
- ότι θα προστατευθούν οι ρωσόφωνοι κάτοικοί της και
- ότι το Κίεβο θα αποδεχθεί την απώλεια εδαφών του.
Είναι επίσης πρόθυμος να συζητήσει μια εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο, είπαν οι πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη και ότι το Κίεβο διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θέλει ή όχι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το γραφείο του δεν απάντησε σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο επί του ρεπορτάζ.
Μια δεύτερη πηγή που γνωρίζει πώς σκέφτονται τα στελέχη του Κρεμλίνου, είπε ότι ο Πούτιν θεωρεί τους στόχους της Μόσχας πολύ πιο σημαντικούς από οποιαδήποτε πιθανή οικονομική απώλεια λόγω των δυτικών πιέσεων. Δεν τον ανησυχούν επίσης οι απειλές των ΗΠΑ ότι θα επιβάλουν δασμούς στην Κίνα και την Ινδία επειδή αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Δύο από τις πηγές είπαν ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης και η οικονομία της, που οργανώνεται με βάση τις πολεμικές ανάγκες, υπερέχει του ΝΑΤΟ σε παραγωγή βασικών πυρομαχικών, όπως οβίδων πυροβολικού.
Η Ρωσία, που ήδη ήλεγχε το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους, κατέλαβε περίπου 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του DeepStateMap, ενός χάρτη του μετώπου που βασίζεται σε ανοιχτές πηγές.
«Μπορεί να θέλει περισσότερα ουκρανικά εδάφη»
«Τρώγοντας έρχεται η όρεξη» είπε η πρώτη πηγή, εννοώντας ότι ο Πούτιν μπορεί να επιδιώξει να καταλάβει και άλλα εδάφη πριν σταματήσει ο πόλεμος. Οι δύο άλλες πηγές, μιλώντας ξεχωριστά, επιβεβαίωσαν αυτήν την εικασία.
Η Ρωσία σήμερα ελέγχει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, όλη την επαρχία του Λουχάνσκ, πάνω από το 70% των περιοχών Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας και λίγα εδάφη στο Χάρκοβο, το Σούμι και το Ντνιπροπετρόφσκ.
Δημοσίως, ο Ρώσος πρόεδρος λέει ότι οι πέντε πρώτες περιοχές (η χερσόνησος της Κριμαίας και οι τέσσερις ανατολικές επαρχίες) πλέον αποτελούν τμήμα της Ρωσίας και το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του ώστε να υπάρξει ειρήνη.
Ο Πούτιν θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να καταρρεύσει η άμυνα της Ουκρανίας και να επεκτείνει τις εδαφικές διεκδικήσεις του, είπαν οι πηγές.
«Η Ρωσία θα ενεργήσει με βάση τις αδυναμίες της Ουκρανίας», είπε η τρίτη πηγή, προσθέτοντας ότι η Μόσχα ενδέχεται να σταματήσει τις επιχειρήσεις της αφού καταλάβει τις τέσσερις ανατολικές επαρχίες, εάν συναντήσει σθεναρή αντίσταση. Διαφορετικά, μπορεί να καταλάβει ακόμη περισσότερα εδάφη στο Ντνιπροπετρόφσκ, το Σούμι και το Χάρκοβο.
«Ο Τραμπ έχει μικρή επιρροή στον Πούτιν»
Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η θερινή επίθεση της Ρωσίας δεν είναι τόσο επιτυχής όσο θα ήλπιζε η Μόσχα. Κορυφαίοι συνεργάτες του, που παραδέχονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν αριθμητικά, λένε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες κρατούν τις γραμμές τους και αναγκάζουν τους Ρώσους να πληρώνουν βαρύ τίμημα για τα κέρδη τους.
Αναφερόμενη στις απειλές των δασμών, η δεύτερη πηγή του Reuters είπε ότι ο Τραμπ έχει μικρή επιρροή στον Πούτιν και άφησε να εννοηθεί ότι ακόμη και αν η Ουάσινγκτον επιβάλει δασμούς στους αγοραστές του ρωσικού αργού, η Μόσχα και πάλι θα βρει κάποιον τρόπο να το διαθέτει στις διεθνείς αγορές.
«Ο Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι ο Τραμπ είναι ένας απρόβλεπτος άνθρωπος που μπορεί να κάνει δυσάρεστα πράγματα αλλά ελίσσεται ώστε να αποφύγει να τον εκνευρίσει υπερβολικά», είπε η πηγή.
Μία από τις πηγές είπε εξάλλου ότι τους επόμενους μήνες είναι πιθανόν να υπάρξει μια κλιμάκωση της κρίσης και υπογράμμισε πόσο επικίνδυνες είναι οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμο. Προέβλεψε ωστόσο ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.