Ρέγκλινγκ: Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα είναι δύσκολες πολιτικά και τεχνικά

22/06/2016 | 23:27

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που θα είναι στην ατζέντα τους επόμενους δύο μήνες, είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο και τεχνικά πολύ δύσκολο θέμα, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό, όπως δεν ήταν μόνο ελληνικό η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δήλωσε ο γενικός διευθυντής τουESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Ξέρουμε ότι και η Γαλλία κάνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η Ιταλία το έκανε πέρυσι. Αυτό είναι πάντα πού δύσκολο», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες και ότι χάρη σε αυτές η Γερμανία μείωσε στο μισό το ποσοστό ανεργίας την τελευταία δεκαετία. «Είναι απαραίτητο να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα, αλλά αποδέχομαι ότι πολιτικά αυτό είναι πολύ δύσκολο, όπως και τεχνικά, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην υποδόση των 2,8 δις. ευρώ που απομένει ως υπόλοιπο από την πρώτη αξιολόγηση, μετά την εκταμίευση των 7,5 δις. ευρώ, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «γι’ αυτό προχωράμε στα επόμενα προαπαιτούμενα και ελπίζουμε να εκταμιευτούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, αυτό είναι το σχέδιο». «Πριν το τέλος του έτους, άλλα 6 δις. ευρώ θα είναι διαθέσιμα , αλλά γι’ αυτά θα πρέπει να καταλήξουμε στη δεύτερη αξιολόγηση», σημείωσε.

Στο ερώτημα, αν θα λειτουργήσει η μεγάλη αύξηση των φόρων που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μέσω περικοπών δαπανών είναι πιο φιλική στην ανάπτυξη από την προσαρμογή μέσω της αύξησης των φόρων, όταν αυτή μάλιστα γίνεται με αύξηση των συντελεστών και όχι με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. «Αυτός δεν είναι ο ιδανικός τρόπος, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζω από άλλες χώρες που πέρασαν κρίση, ότι συχνά αυτό είναι το πρώτο αναπόφευκτο βήμα, γιατί η περικοπή δαπανών είναι πολύ πιο δύσκολη», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι παραμένει ακόμη πολύ δύσκολο να υπάρξει μια συμφωνία με την κυβέρνηση στις περικοπές δαπανών.

Σχετικά με το κόστος στην οικονομία από την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα και τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς , «αλλά ήταν πολύ μεγάλο».

 

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο νοσοκομείο Αιγίου από ασθενή – Τον χτύπησε με μπουνιές στο πρόσωπο

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης

Πάτρα: Σοκαριστικό τροχαίο με σύγκρουση δύο δικύκλων – Η τρελή πορεία της μηχανής – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες