Ψωμί με φαγόπυρο

23/10/2018 | 19:23

Ένα θρεπτικό και υγιεινό ψωμί, ιδανικό για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη και με τέλεια γεύση.

Υλικά

2 κουτ. σούπας μαγιά ξηρή
¾ φλιτζανιού χλιαρό νερό (για τη μαγιά)
2+2/3 φλιτζανιού χλιαρό νερό (για το ζύμωμα)
¼ φλιτζανιού μέλι
1 κουτ. σούπας αλάτι
9 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
9 φλιτζάνια φαγόπυρο
2/3 φλιτζανιού χοντροκομμένα φουντούκια

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα τρία τέταρτα φλιτζανιού χλιαρό νερό με τη μαγιά και το μέλι. Αφήνετε το μίγμα στην άκρη.

Σε μεγαλύτερο πλαστικό μπολ ανακατεύετε το υπόλοιπο νερό με το αλάτι και το λάδι.

Προσθέτετε το μισό αλεύρι και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και τα φουντούκια και ζυμώνετε για 8-10 λεπτά περίπου. Αν η ζύμη σας φαίνεται «λασπωμένη» και κολλάει στα χέρια, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.

Ζεσταίνετε το φούρνο στους 50οC και τον σβήνετε ξανά. Αφήνετε το ζυμάρι μέσα στο χλιαρό φούρνο για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Κατόπιν ξαναζυμώνετε και το χωρίζετε στα τρία. Το μεταφέρετε σε τρεις μακρόστενες λαδωμένες φόρμες και αφήνετε να φουσκώσει ξανά.

Για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμο για το φούρνο το πιέζετε με το δάχτυλο. Αν επανέρχεται, βάζετε τις φόρμες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC βαθμούς και ψήνετε για 15 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 190οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα.
 

Tips

Αν ζυμώσετε στο μίξερ, χρησιμοποιείστε χαμηλή ταχύτητα για να ελέγχετε τη ζύμη (αν χρειάζεται επιπλέον νερό, αλεύρι ή ζύμωμα). Καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε κρύα υλικά, το δωμάτιο να μην έχει ρεύματα και το μέρος της ζύμης που έχει ενώσεις να είναι στον πάτο της φόρμας.

 

Παραλλαγή: Αντικαταστήστε το μισό φαγόπυρο με άσπρο αλεύρι και σίκαλης ή ολικής αλέσεως σκληρό (μισό-μισό), ενώ τα φουντούκια, με σουσάμι, ηλιόσπορους και λιναρόσπορους. Προσθέστε στο μίγμα ½ φλιτζάνι ξινόγαλο για να κάνετε τη ζύμη πιο ανάλαφρη.

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Ο ξακουστός θίασος «VARATE» ξανακτιπά απόψε με την τραγοδία «ΜΥΔΙΑ»

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης