Πρωτοβουλία ομογενών Βουλευτών κατά της επανένταξης της Τουρκίας στα F-35

08/08/2025 | 12:37

Μια ομάδα 40 Αμερικανών νομοθετών, με επικεφαλής τέσσερις Ελληνοαμερικανούς Βουλευτές –τον Κρις Πάππας (Νιου Χάμσαϊρ), τον Γκας Μπιλιράκη (Φλόριντα), την Ντίνα Τάιτους (Νεβάδα) και τη Νικόλ Μαλλιωτάκη (Νέα Υόρκη)– κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απορρίψει κάθε ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Οι τέσσερις Ελληνοαμερικανοί, με την ιδιότητά τους ως πρόεδροι και αντιπρόεδροι του Hellenic Caucus στο Κογκρέσο, ηγήθηκαν της διακομματικής πρωτοβουλίας, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που συνιστά η παρουσία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία για την ασφάλεια των τεχνολογικών δεδομένων του F-35.

«Η άρση των κυρώσεων ή η επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, χωρίς να έχει προηγηθεί απομάκρυνση των S-400, θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα των συστημάτων του F-35, θα εξέθετε σε κίνδυνο αμερικανικά στρατιωτικά μυστικά προς όφελος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των συμμάχων στην αγορά μελλοντικών αμερικανικών αμυντικών συστημάτων», αναφέρουν οι Βουλευτές στην επιστολή τους προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Τουρκία είχε αποβληθεί από το πρόγραμμα F-35 το 2019, επί διοίκησης Τραμπ, εξαιτίας της αγοράς των S-400, ενώ παραμένει υπό καθεστώς κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

«Αυτό δεν είναι κομματικό ζήτημα», επισημαίνουν οι νομοθέτες. «Το Κογκρέσο έχει σταθερά υποστηρίξει τις κυρώσεις CAATSA και την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τη νομοθεσία, να διατηρήσει τις κυρώσεις και να προστατεύσει τα αμερικανικά αμυντικά και πληροφοριακά συμφέροντα».

Η επιστολή καταλήγει με σαφή προειδοποίηση: «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των στρατιωτικών μας, της αμυντικής μας βιομηχανίας και της ηγεσίας των ΗΠΑ στον τομέα της παγκόσμιας αεροναυπηγικής και άμυνας – και σας καλούμε να κάνετε το ίδιο».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

ΣΟΚ: 21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Θρήνος στην Εγλυκάδα Πατρών

Πάτρα: Βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του – Τι “βλέπει” η ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Πέθανε ο δολοφόνος της Κωνσταντίνας Κουλούρη και της Ρεγγίνας Παπανδρέου

Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του “γάτου” Νίκου Παπαδημητρόπουλου

Σοκ στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή την ώρα του ρεπορτάζ ο κάμεραμαν του ΑΝΤ1 Γιώργος Παυλάκης

Αχαΐα: «Έφυγε» αιφνίδια στα 51 του χρόνια ο γιατρός Αιμίλιος Τζούδας

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον περιφερειακό σύμβουλο Άρη Τηλιγάδη, που “έφυγε” μετά από μάχη με ασθένεια

Πάτρα: Σημάδεψε οδηγό με πιστόλι στη μέση του δρόμου – Ολόκληρο οπλοστάσιο στο σπίτι του