Πρόταση 7 σημείων για ενδεχόμενη εκλογική συμπόρευση

28/11/2024 | 20:10

του Διονύση Τεμπονέρα

 

Στη βουλή έχει διασαλευτεί η κοινοβουλευτική τάξη κόντρα στην πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία. Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών με στόχο την ανανέωση της δεξιάς ηγεμονίας είναι πλέον πιθανό.

Η θέση μιας «ενιαίας» αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να αποκατασταθεί μέσα από την σύμπραξη της υφιστάμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ανεξάρτητων βουλευτών (και όποιου άλλου επιθυμεί να συνδράμει) που αντιλαμβάνονται, ότι μόνο ένα πλατύ, λαϊκό, κοινωνικοπολιτικό, δημοκρατικό μέτωπο μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια προγραμματική συνεργασία με στόχο την εναλλακτική διακυβέρνηση.

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τη Δεξιά. Κανείς μόνος του δεν μπορεί.

Προτείνεται:

1. Συνεργασία και συντονισμός των κοινοβουλευτικών ομάδων, με τα κόμματα να διατηρούν την ιδεολογική, οργανωτική και πολιτική τους αυτοτέλεια και αυτονομία. Επαναφορά της κοινοβουλευτικής τάξης.

2. Προγραμματική συμφωνία που θα εδράζεται αρχικά σε μια κοινή στάση στην ψήφιση του οικονομικού προϋπολογισμού και σε μια κοινή πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, (πρόταση που απευθύνεται και περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ).

3. Κατοχυρώνεται ότι ο ανταγωνισμός-συναγωνισμός στον προοδευτικό χώρο αφορά μόνο την προγραμματική αντιπαράθεση(προτάσεις πολιτικής), με μοναδικό αντίπαλο τη «δεξιά» και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

4. Προκρίνεται η έναρξη του διαλόγου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο με στόχο την Άνοιξη να προκύψει μια προγραμματική συνδιάσκεψη που θα θέσει τις βάσεις για μια ενδεχόμενη εκλογική συμπόρευση.

5. Τα κόμματα και οι φορείς που συμμετέχουν ενεργοποιούν τις κοινωνικές τους αναφορές συμβαδίζοντας με την αυξανόμενη κοινωνική δυναμική, για να αποκτήσει η κοινωνική αντιπολίτευση, πολιτική έκφραση.

6. Όχι σε συμμαχίες παραμονές των εκλογών με ψεύτικα διλήμματα, όχι σε μετεκλογικές συνεργασίες που προκαλούν «τερατογενέσεις» και αλισβερίσια κάτω από το τραπέζι υπό το βάρος εκβιασμών και προσωπικών στρατηγικών.

7. Μοναδική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο εγχείρημα ο ισότιμος διάλογος και ο αντιδεξιός, αντινεοφιλελεύθερος προσανατολισμός.

https://www.dnews.gr/

Πάτρα: Δεύτερη νύχτα με πύρινο εφιάλτη – Μπαράζ μηνυμάτων του 112 για εκκενώσεις οικισμών, κλειστή η Περιμετρική (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Νύχτα αγωνίας στην Πάτρα: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στην περιοχή των Συχαινών – Προληπτική εκκένωση Μπάλα και Βούντενης, έκλεισε η Περιμετρική (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πύρινος όλεθρος στην Πάτρα: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Καίγονται σπίτια, απομάκρυνση κατοίκων και απεγκλωβισμοί (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Εφιαλτικές στιγμές από τις μεγάλες πυρκαγιές σε Δυτική Αχαΐα και Συχαινά: Εκκενώνονται Μποζαΐτικα, Μπάλα & Βούντενη, αναζητούν ύποπτους για τη φωτιά της Πάτρας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Κόλαση φωτιάς στα Συχαινά: Κάηκαν σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί και κτίρια – Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους (ΦΩΤΟ & BINTEO)

Δραματική νύχτα στη Δυτ. Αχαΐα: Επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων κατοίκων – Έφτασε στα Τσουκαλέικα και καίει σπίτια και αυτοκίνητα η φωτιά – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Πάτρα: Προσαγωγή δύο υπόπτων για την καταστροφική πυρκαγιά στα Συχαινά

Πάτρα – Αδιανόητο περιστατικό: Άνδρας άρπαξε πυροσβεστικό εξοπλισμό και “μπλόκαρε” την κατάσβεση