Την περασμένη Πέμπτη ο Δημήτρης Κουτσούμπας πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει με επιστολή του τους αρχηγούς των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν κοινό κείμενο – παρέμβαση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο κράτος του Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, πλέον μέσω του λιμού που καταδικάζει όπως σημειώνει η αντιπολίτευση στον αφανισμό.
Οι τρεις αρχηγοί, Φάμελλος, Χαρίτσης και Κωνσταντοπούλου ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ και συνυπέγραψαν την κοινή επιστολή με την οποία καλούν την κυβέρνηση να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του οποίου Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταζητείται ως εγκληματίας πολέμου από τον ΟΗΕ.
Απών ο Ανδρουλάκης
Τρεις ημέρες μετά και η Χαριλάου Τρικούπη δεν είχε δώσει σημάδια ζωής με τις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες να επικοινωνούν τελικά μόλις χθες για να ανακοινώσεις σύμφωνα με πληροφορίες ο τομεάρχης εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ ότι δεν υπογράψει την κοινή επιστολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η ανακοίνωση των κομμάτων της Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας μετά από πολύ καιρό συντόνισε τα κόμματα πλην Λακεδαιμονίων.
Η σκληρή γλώσσα για την γενοκτονία και κυρίως το αίτημα της αντιπολίτευσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ φαίνεται ότι βάρυναν καθοριστικά στην στάση της Χαριλάου Τρικούπη.
«Προσχηματική άρνηση»
Οι σκληρές εκφράσεις σε βάρος της ισραηλινής κυβέρνησης ότι προχωρά σε «μερική ή ολική εξόντωση του παλαιστινιακού λαού» που χρησιμοποιούν στο κείμενο που συνυπέγραψαν Φάμελλος, Κουτσούμπας, Χαρίτσης και Κωνσνταντοπούλου έκαναν το ΠΑΣΟΚ να πάρει αποστάσεις από την πρωτοβουλία αυτή.
Ο Περισσός ακούγοντας τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ και από την αποχή του τελικά από την κοινή δήλωση των τεσσάρων αρχηγών κάνει λόγο για «προσχηματική άρνηση» της Χαριλάου Τρικούπη.
Δυσφορία εντός ΚΙΝΑΛ
Η στάση της Χαριλάου Τρικούπη έρχεται σε αντίθεση με τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες απέναντι στην κυβέρνηση και την επιλογή της να απέχει από την κοινή δήλωση 22 κρατών της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, αλλά και περιφερειακών δυνάμεων όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία για την κατάσταση στη Γάζα.
Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς στο Κίνημα Αλλαγής, ήταν πολύ αιχμηρός για τη στάση της αποχής της Χαριλάου Τρικούπη.
«Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει ασκήσει κριτική από την ίδια πλευρά με τα αλλά προοδευτικά κόμματα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σχεδόν με τα ίδια επιχειρήματα. Η επιλογή να μην συνυπογράψει το κοινό κείμενο δεν έχει πειστικές δικαιολογίες» έγραψε σε ανάρτησή του.
Το σύνδρομο της ουράς…
Από τη Χαριλάου Τρικούπη πάντως διευκρινίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει δικές του πρωτοβουλίες και σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές.
Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για το μείζον ζήτημα της γενοκτονίας των Παλαιστινίων επέφερε αυτό που δεν έχουν τα ίδια τα λεγόμενα προοδευτικά κόμματα να προκαλέσουν.
Στο ζήτημα της γενοκτονίας των Παλαιστινίων εξάλλου δεν μπορούν να υπάρχουν διαφορές και για αυτό το λόγο αποδίδουν στη Χαριλάου Τρικούπη συγκεκριμένους λόγους που το κάνουν να διαφοροποιείται.
Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θέλοντας να διατηρήσει το προφίλ κυβερνησιμότητάς του δεν μπορεί να υιοθετήσει το αίτημα των άλλων 4 κομμάτων για διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί να κατηγορηθεί από την ΝΔ ότι γίνεται ουρά… της λοιπής αντιπολίτευσης.