Προκόπης Παυλόπουλος από την Αρχαία Ολυμπία: “Το αρχαίο πνεύμα μπορεί να υπερασπιστεί τον πολιτισμό”

Την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία από τις 29 έως τις 31 Αυγούστου, κήρυξε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«To αρχαίο ελληνικό πνεύμα μπορεί να βοηθήσει σήμερα τον άνθρωπο να υπερασπισθεί τον πολιτισμό μας που κινδυνεύει» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας σήμερα σε διεθνές συνέδριο με τίτλο «η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»
 
«Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα ουσιαστικώς δημιούργησε τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, διότι ήταν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα που μετέτρεψε σταδιακά την πληροφορία σε γνώση και την γνώση σε σοφία, άρα δημιούργησε την επιστήμη. Απάλλαξε τον άνθρωπο από το μύθο, «ξεμάγεψε» την σκέψη του, τον απελευθέρωσε από δόγματα και του έμαθε την σχετικότητα και την αμφισβήτηση κάθε επιστημονικής ανακάλυψης. Με άλλες λέξεις, του άνοιξε το δρόμο της σύγχρονης δημιουργίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

« Αυτή η ανεκτίμητη συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος μπορεί να βοηθήσει σήμερα τον άνθρωπο να υπερασπισθεί τον πολιτισμό μας που κινδυνεύει, επειδή στις μέρες μας η σοφία τείνει να γίνει και πάλι απλή γνώση και η γνώση «ταξινομημένη» πληροφορία. Οι κίνδυνοι αυτοί για τον Πολιτισμό μας οφείλονται, ιδίως, τόσο στο ότι η τεχνολογία έχει πολλές φορές «ξεστρατίσει» προς την κατεύθυνση της απομονωτικής εξειδίκευσης, η οποία αποκλείει την συνολική σύλληψη κάθε επιστημονικού αντικειμένου. Όσο και στο ότι η αχαλίνωτη και χωρίς κανόνες οικονομική παγκοσμιοποίηση, μέσω της «απορρύθμισης» και του αποκλεισμού οποιασδήποτε προστατευτικής και διορθωτικής κρατικής παρέμβασης, οδηγεί σε έναν άκρατο υλισμό που αποπροσανατολίζει πλήρως τον άνθρωπο, δοθέντος ότι καταστρέφει κάθε οραματική αντιμετώπιση της επιστήμης και της εν γένει πνευματικής δημιουργίας. Άρα ωθεί τον άνθρωπο να «προσαρμοσθεί» στην ύλη και όχι στο πνεύμα» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Αν δεν ξέρουμε από πού προερχόμαστε δεν ξέρουμε που πάμε και είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα σφάλματα που έχουμε κάνει στο παρελθόν», τόνισε στο χαιρετισμό του ο α’ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ενώ ο Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε γραπτό του μήνυμα προς το Συνέδριο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο αντιπρόεδρος έχει βαθιά γνώση της ευρωπαϊκής ιστορίας, σημειώνοντας ότι η Ολυμπία θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Από την πλευρά της η πρύνανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, τόνισε ότι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός επηρέασε και επηρεάζει το παγκόσμιο οικοδόμημα. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναγγέλθηκε από την εθνική πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Αικ. Παναγοπούλου, η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.

 

ΠΗΓΗ: ilialive.gr

Ο Χ. Μπονάνος στην τελετή απονομής τιμητικών διακρίσεων στα σχολεία της Αιγιάλειας

Ουκρανικό: Ανεβαίνουν οι τόνοι πριν από τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη – Η Ζαχάροβα αποκάλεσε «κλόουν» τον Ζελένσκι 

Τραμπ: Δεν θα προχωρήσει τίποτα στο Ουκρανικό αν δεν καθίσουμε κάτω ο Πούτιν κι εγώ

 Με λαμπρότητα η εορτή της Παναγίας Ζιροβίτισσας, στην Ι.Μονή Τιμίου Σταυρού Πατρών

Το είπε με τρόπο…

Μαθητικό Φεστιβάλ «Εμείς και τα Ζώα Συντροφιάς», από τον Δήμο Πατρέων

Χριστίνα Αλεξοπούλου: 185.000 ευρώ στη Δυτική Αχαΐα από το Πράσινο Ταμείο

Ανδρέας Κατσανιώτης : Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίαςκαι Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη