Προειδοποιητικά πυρά από νοτιοκορεάτες στρατιώτες μετά την εισβολή βορειοκορεατικών στρατευμάτων

18/06/2024 | 11:11

Περίπου 20 έως 30 βορειοκορεάτες στρατιώτες πέρασαν σήμερα τα σύνορα με τη Νότια Κορέα, προτού υποχωρήσουν, έπειτα από προειδοποιητικά πυρά του νοτιοκορεατικού στρατού, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή εξάλλου, οι βορειοκορεατικές δυνάμεις υπέστησαν «απώλειες» εξαιτίας έκρηξης νάρκης στην περιοχή των συνόρων, μέσα στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ).

Πρόκειται για το δεύτερο συμβάν του είδους σε μια εβδομάδα, έπειτα από παρόμοιο την περασμένη Τρίτη, θυμίζει το Γιονάπ. Καταγράφτηκε καθώς αργότερα σήμερα αναμένεται στην Πιονγκγιάνγκ ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, για επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, οι στρατιωτικοί έφεραν εργαλεία. Το επιτελείο διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξαν άλλα «ασυνήθιστα» συμβάντα κατά μήκος της στρατιωτικής διαχωριστικής γραμμής μετά τα προειδοποιητικά πυρά και ότι η παρείσφρηση μοιάζει να έγινε κατά λάθος.

Από τον Απρίλιο, η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει εκατοντάδες στρατιωτικούς της στα σύνορα για διάφορες εργασίες, όπως η ανέγερση οχυρωματικών θέσεων και τειχών, η οδοποιία, η τοποθέτηση ναρκών.

Παρά την ονομασία της, και στις δυο πλευρές της DMZ, πλάτους τεσσάρων χιλιομέτρων, υπάρχουν εκτεταμένες οχυρωματικές θέσεις, ωστόσο η στρατιωτική διαχωριστική γραμμή, στο μέσον της, δεν έχει παρά πινακίδες ανά 100 μέτρα, οι οποίες δεν έχουν αντικατασταθεί εδώ και πάνω από 70 χρόνια. Στρατιώτες και των δυο πλευρών περιπολούν τακτικά μέσα στη ζώνη, κάτι που ενίοτε προκαλεί αψιμαχίες.

Οι σχέσεις της Βόρειας και της Νότιας Κορέας έχουν περιέλθει στο χειρότερο σημείο τους εδώ και χρόνια. Από τεχνική σκοπιά, οι δύο χώρες παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο πόλεμος ανάμεσά τους (1950-1953) δεν τερματίστηκε παρά με απλή ανακωχή, ουδέποτε υπογράφτηκε συνθήκη ειρήνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Τραγωδία στην Πάτρα: Δύο αδελφές βρέθηκαν νεκρές στο σπίτι τους

Πάτρα: Στις φλόγες σπίτι στην Περιβόλα – Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στο σημείο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

ΕΣΗΕΑ: Τα αποτελέσματα των εκλογών, ποιοι εκλέγονται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Αχαΐα: Νεαρός βρέθηκε κρεμασμένος σε θερμοκήπιο – Κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ

Θλίψη στην Πάτρα: “Έφυγε” η Τζένη Λιμάρ

Πάτρα: Άνδρας έπεσε από ύψος δύο μέτρων – Μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Γεωργιάδης σε Κωνσταντοπούλου: «Πήγε με robe de chambre στο ΑΤ για να μου κάνει μήνυση και έγινε ρεζίλι»

Καρναβάλι Μικρών 2026: Παρέλαση με χαμόγελα, χρώμα, παιχνίδι και ζωντάνια! Φωτογραφίες από τα καλύτερα στιγμιότυπα