Πότε οι Δήμοι μπορούν να σας μπλοκάρουν το ΑΦΜ

16/10/2017 | 12:22

Με δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού ή και δέσμευση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών στους δήμους της χώρας.

Μάλιστα στο επόμενο βήμα ακολουθούν οι κατασχέσεις. Μόνο στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», ένα εκατομμύριο οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατομμύρια ευρώ αφορούν απλήρωτες κλήσεις.

Στις εφορίες, τα φαινόμενα αγανακτισμένων φορολογουμένων, οι οποίοι διαπίστωσαν πως το ΑΦΜ τους είναι κλειδωμένο για κάθε συναλλαγή ή οι όποιες αποταμιεύσεις τους στην τράπεζα έχουν δεσμευθεί χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο, είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι απλήρωτες κλήσεις αποτελούν μια συνηθισμένη αιτία.

Παρά το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες του δήμου, αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες πριν ξεκινήσει η διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δεν λείπουν τα φαινόμενα – συνήθως λόγω αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας – όπου τα ραβασάκια δεν φτάνουν στον προορισμό τους και οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν κατόπιν εορτής ότι ο ΑΦΜ τους έχει κλειδώσει όταν ζητήσουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή αναζητώντας την επιστροφή φόρων εισοδήματος.

Η πρακτική της δέσμευσης ΑΦΜ ή της δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη για τις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων ανά τη χώρα. Είναι συνήθως ο προάγγελος – μετά τα απαραίτητα ειδοποιητήρια, εφόσον φτάσουν στον προορισμό τους – των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κυρίως με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Συνήθως, ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300 ευρώ πυροδοτούν δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ή ΑΦΜ. Κατασχέσεις δεν αποκλείονται ακόμα και για χαμηλότερες οφειλές.

Με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους δήμους σε έως και εκατό δόσεις, τα κλειδωμένα ΑΦΜ μπορούν να ενεργοποιηθούν και πάλι εφόσον έχει προηγηθεί η εξόφληση τουλάχιστον του 20% της συνολικής οφειλής. Η ρύθμιση των εκατό δόσεων έχει ενεργοποιηθεί στον Δήμο Αθηναίων και σταδιακά σε όλους τους δήμους της χώρας, αλλά οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν περιορισμένο ενδιαφέρον.

Τραγωδία στην Αχαΐα – “Έσβησε” 6χρονη

Απανθρακώθηκε νεαρός σε σοκαριστική μετωπική σύγκρουση οχημάτων στο Αγρίνιο (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Δυτ. Ελλάδα: Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ τριών ατόμων – Βγήκαν μαχαίρια!

Πάτρα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

Πανικός στο κέντρο της Πάτρας: Σωλήνας έφυγε από οικοδομή και έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα – Στο ένα βρισκόταν μητέρα με ανήλικα παιδιά ΦΩΤΟ

Λευκάδα: 24χρονη κατέρρευσε ενώ της γίνονταν πρόταση γάμου – Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

Ξάνθη: Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο 16χρονοι που είχαν εξαφανιστεί την Κυριακή

Πάτρα: Ληστεία σε μίνι μάρκετ τα ξημερώματα – Ο δράστης απείλησε με μαχαίρι τον υπάλληλο