Πώς τα ψυχικά τραύματα και το στρες αυξάνουν το βάρος στις γυναίκες

01/07/2020 | 15:52

Οι γυναίκες που έχουν βιώσει μία ή περισσότερες τραυματικές εμπειρίες στη ζωή τους ή έχουν ζήσει συμβάντα που τους προκάλεσαν στρες τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκες.

Αυτό σε σχέση με όσες δεν έχουν στρες ούτε ψυχικά τραύματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιατρικής Μισέλ ‘Αλμπερτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 22.000 γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας, από τις οποίες το ένα τέταρτο περίπου (23%) ήσαν παχύσαρκες, είχαν δηλαδή δείκτη μάζας σώματος άνω του 30.

Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν περάσει κάποιο τραυματικό συμβάν (όπως θάνατο παιδιού, βίαιη σωματική επίθεση κ.α.) ή στρεσογόνα γεγονότα (π.χ. παρατεταμένη ανεργία), ήταν κατά μέσο όρο 11% πιθανότερο να είναι παχύσαρκες.

Όσο πιο βεβαρημένο με τραυματικά και στρεσογόνα περιστατικά ήταν το παρελθόν μιας γυναίκας κατά την τελευταία πενταετία, τόσο πιθανότερο ήταν να είναι παχύσαρκη. Έτσι, γυναίκες με τέσσερα ή περισσότερα τέτοια περιστατικά είχαν 36% μεγαλύτερη πιθανότητα παχυσαρκίας, σε σχέση με όσες δεν είχαν καμία τραυματική εμπειρία.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το ψυχολογικό στρες με τη μορφή αρνητικών και τραυματικών συμβάντων στη ζωή αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την αύξηση του βάρους», δήλωσε η ‘Αλμπερτ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, διαβήτη, καρκίνο και άλλες παθήσεις.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ στιγμές στον “αέρα” – Ο Θ. Κατερινόπουλος έσωσε σε live μετάδοση τον άνδρα που απειλούσε να πέσει από κτίριο στην Ομόνοια (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Το μήνυμα της οικογένειάς της