Πώς η μουσική μπορεί να κάνει τα παυσίπονα πιο αποτελεσματικά;

26/04/2019 | 17:03

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι τα αναλγητικά φάρμακα, όταν συνδυάζονται με μουσική, έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του πόνου. Είναι ήδη γνωστό ότι η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες, όπως π.χ. έχουν δείξει μελέτες με επιληπτικούς ασθενείς που άκουγαν Μότσαρτ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων οι ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής χημείας Γκρέγκορτζ Μπούλατζ, που πειραματίστηκαν με ποντίκια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας «Frontiers in Neurology».

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι ο συνδυασμός της μουσικής (Μότσαρτ) με ιβουπροφαίνη (ibuprofen), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ), μείωσε κατά 93% τον πόνο λόγω φλεγμονής, σε σχέση με μόνη τη δράση του φαρμάκου χωρίς μουσική. Ο συνδυασμός μουσικής και κανναβιδιόλης επέφερε μείωση του πόνου κατά 70%, ενώ πέτυχε και μείωση του πρηξίματος κατά 21%, σε σχέση με μόνο το φάρμακο.

«Γνωρίζουμε ότι αυτά τα φάρμακα φέρνουν αποτέλεσμα χωρίς μουσική, όμως μπορούν να έχουν τοξικά αποτελέσματα και παρενέργειες. Το “ιερό δισκοπότηρο” είναι να συνδυάσουμε το σωστό φάρμακο με την μουσική, ώστε να μη χρειαζόμαστε πια την ίδια δόση φαρμάκου για να πετύχουμε την αναλγητική δράση» δήλωσε ο Μπούλατζ.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό κατά πόσο ο συνδυασμός φαρμάκων-μουσικής θα είναι εξίσου αποτελεσματικός και στους ανθρώπους, κάτι που θα μελετηθεί στο μέλλον.

«Αν μπορούσαμε να “πακετάρουμε” τη μουσική και άλλες μη φαρμακολογικές θεραπείες σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και να τις δίνουμε μαζί με τα φάρμακα, αυτό θα ήταν πιθανώς καλύτερο από τα σκέτα φάρμακα, όσον αφορά τη θεραπεία του πόνου» εκτίμησε ο Μπούλατζ.
 

Ντραγκόφσκι: «Θέλουμε τη νίκη για να αλλάξουμε τα πράγματα και να φέρουμε μία θετική προοπτική»

Η παρακαταθήκη του Πέτρου Μολυβιάτη και το σχέδιο Ανάν

Κηδεύεται την Κυριακή η Μαρία Στ. Μαργώνη

Συνάντηση Ν. Παπανδρέου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Δασμοί: Ξεκίνησαν οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Γενεύη

Μιλουτίνοφ: «Ήρθα στον Ολυμπιακό για να πάρω την Euroleague, όχι για να γράφω νούμερα»

Βιτόρια: «Να κλείσουμε τη σεζόν με μία νίκη επί του Ολυμπιακού»

Ανθή Βούλγαρη: Πότε επιστρέφει στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»