Και μια ωραία πρωία, ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού μας για να υποδεχτούμε, αλλά και να γνωρίσει ο σκύλος μας, τον/την σύντροφο μας.
Είναι η πρώτη τους επαφή, και για τους δύο.
Ας εστιάσουμε, όμως, στον σκύλο μας.
Ο/Η σύντροφος μας είναι ένα πρόσωπο που βλέπει για πρώτη φορά και, μάλιστα, διακρίνει μια οικειότητα… άνευ προηγουμένου.
Τι μπορεί να σκέφτεται, άραγε, ο σκύλος μας εκείνη την ώρα;
Ο εκπαιδευτής σκύλων, Μιχάλης Διαμαντάρας, μπαίνει στο μυαλό του και το «αποκωδικοποιεί»: «Ξαφνικά, αλλάζουν όλα! Ένας νέος άνθρωπος έρχεται στο σπίτι μας. Και δεν έρχεται μια φορά, αλλά σχεδόν κάθε μέρα. Και δεν κάθεται για λίγο, αλλά συνήθως μένει μαζί μας. Κάθεται στον καναπέ μας, τρώει στο τραπέζι μας, ξαπλώνει στο κρεβάτι μας, αλλά -το κυριότερο- έχει το θράσος να αγκαλιάζει τον κηδεμόνα μου. Δεν είμαι, πια, το κέντρο του κόσμου. Δεν μου δίνει την ίδια σημασία. Δεν έχω τα πάντα δικά μου.
Πολλές φορές με διώχνουν από το δωμάτιο, άλλες δεν με παίρνουν μαζί τους στις βόλτες. Ξαφνικά με μαλώνουν, χωρίς να ξέρω το γιατί».
Στις απότομες αλλαγές στη ζωή του, ο σκύλος μπορεί να εκδηλώσει αντιδραστικές συμπεριφορές, ή να πάθει κατάθλιψη
Σε όλες αυτές τις απότομες αλλαγές στη ζωή του, πώς μπορεί να αντιδράσει ο σκύλος μας;
Μπορεί να εκδηλώσει αντιδραστικές συμπεριφορές προς τον νέο/α σύντροφο, επισημαίνει ο κ. Διαμαντάρας, ή μπορεί να πάθει κατάθλιψη.
Οι περιπτώσεις τέτοιων σκύλων δεν είναι λίγες, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, καθώς πολλές φορές κηδεμόνες του ζήτησαν τη βοήθεια του. Κηδεμόνες σκύλων που ήταν μόνοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ο σκύλος τους είχε τις συνήθειές του και τη ρουτίνα του.
Όταν ο άνθρωπός μας ανατρέπει τη ζωή του σκύλου μας με τις επιθυμίες του
«Ξαφνικά, ο σκύλος χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Γιατί απαγορεύεται να ανέβει στον κρεβάτι, επειδή αφήνει τρίχες. Δεν επιτρέπεται να ξαπλώσει στον καναπέ, διότι ο σύντροφός μας θέλει να δει τηλεόραση με την ησυχία του. Δεν του δίνουμε φαγητό από το γεύμα μας, γιατί σιχαίνεται. Λέει, καλύτερα να πάμε βόλτα χωρίς τον σκύλο, για να είμαστε πιο άνετοι», δίνει κάποια παραδείγματα ο εκπαιδευτής σκύλων.
Αν όλα αυτά τα είχαμε προβλέψει, συνεχίζει, ο σκύλος μας, αλλά και εμείς, θα περνούσαμε αυτή την αλλαγή με πιο ήπιο τρόπο.
«Τα πάντα ρει»
Όταν έχουμε έναν σκύλο, τονίζει ο εκπαιδευτής, θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε το μέλλον. Ακόμη και εάν είμαστε απόλυτοι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή μας. Το μέλλον, όμως, είναι απρόβλεπτο. Και, συνήθως, αλλάζουν πολλά στη ζωή μας, ριζικά.
Τι κάνουμε εάν ο σκύλος μας δεν δει με καλό μάτι τον/την σύντροφό μας, ή μελαγχολήσει
«Ένας νέος άνθρωπος έρχεται να μοιραστεί τον χώρο μας, τα προσωπικά μας αντικείμενα. Αν αυτός ο άνθρωπος γνωρίζει πώς να συμπεριφέρεται σε έναν σκύλο, όλα είναι καλά. Αν όχι, αυτό θα είναι πρόβλημα για όλους μας», επισημαίνει ο κ. Διαμαντάρας.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο σκύλος μας βλέπει τον/την σύντροφό μας ως «εισβολέα», ή πάθει κατάθλιψη, καλό θα ήταν να του βάζει το φαγητό του. Να του προσφέρει τη νοστιμότερη λιχουδιά, που δεν έχει γευτεί ξανά, να παίζει μαζί του και να τον πηγαίνει βόλτα, συμβουλεύει ο κ. Διαμαντάρας.
Ωστόσο, διευκρινίζει, ο σκύλος χρειάζεται χρόνο και υπομονή, αλλά και συνέπεια εκ μέρους μας, για να αποδεχτεί τον άνθρωπό μας.
Πώς θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει όλα αυτά
«Για να μη συμβούν όλα αυτά, πριν έρθει η ημέρα της «εισβολής» του νέου συντρόφου, θα ήταν καλό να έχουμε προγραμματίσει κάποιες εξωτερικές συναντήσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να τους γνωρίσουμε στο πάρκο, στο καφέ. Έτσι, ώστε ο σκύλος μας σταδιακά, και σε ουδέτερο χώρο, να έρθει σε επαφή μαζί του», συμβουλεύει ο κ. Διαμαντάρας.
Στη συνέχεια, ερχόμενος στο σπίτι, του προσφέρει μια λαχταριστή λιχουδιά, ή του φέρνει ένα μπαλάκι, εάν είναι το αγαπημένο του παιχνίδι.
Μπορούμε να διδάξουμε στον σκύλο μας πότε επιτρέπεται και πότε όχι, να κάνει ορισμένα πράγματα
Ένας σκύλος μπορεί να ανεβαίνει στον καναπέ, αλλά και να κατεβαίνει όποτε του το ζητάμε, εξηγεί ο εκπαιδευτής, Να έχει το ελεύθερο να μπαίνει στο δωμάτιο μας, αλλά να ξέρει ότι, μερικές φορές, θα κοιμάται έξω. Να τρώει μόνο το φαγητό του στις προγραμματισμένες ώρες και μακριά από το δικό μας τραπέζι. Να μας ακολουθεί στη βόλτα, αλλά να γνωρίζει ότι κάποιες φορές θα μένει στο σπίτι.
Όλα αυτά, τονίζει ο κ. Διαμαντάρας, θα πρέπει να του τα έχουμε μάθει, ακόμη κι αν έχουμε αποφασίσει ότι την υπόλοιπη ζωή μας θα την περάσουμε μόνοι μας. Εμείς και ο σκύλος μας.
Δεν είναι ακατόρθωτη η αρμονική συμβίωση
Ένας πειθαρχημένος σκύλος είναι αρεστός σε όλους, καθώς υπάρχουν όρια. Έτσι, λέει ο κ. Διαμαντάρας, μπορεί να συνυπάρξει ακόμη και με τον πιο απαιτητικό νέο μας σύντροφο.
Ο σκύλος μας θέλει να μας βλέπει ευτυχισμένους. Και αυτό θα το πετύχουμε όταν ζούμε στον ίδιο χώρο αγαπημένοι.