Πόνος στην Κοιλιά: Τι μπορεί να σημαίνει;

20/09/2022 | 17:05

Ένας πόνος στην κοιλιά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Όταν ωστόσο είναι ιδιαίτερα έντονος και επίμονος, τότε επιβάλλεται μια επίσκεψη στον γιατρό μας, για να αποκλειστούν πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές.

 

Κάθε πόνος είναι διαφορετικός, όσον αφορά την ένταση, τη διάρκεια, την τοποθεσία και την έκτασή του. Συχνά, το αίτιο μπορεί να είναι χαμηλής ή μηδενικής επικινδυνότητας. Σε περιπτώσεις κλιμακούμενου πόνου, ο οποίος δεν δείχνει να υποχωρεί, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον γιατρό μας εάν θέλουμε σύντομη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ποιους λοιπόν κινδύνους ενέχει ένας πόνος στην κοιλιά;

 

Χολοκυστίτιδα

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα της χοληδόχου κύστης αποτελούν οι πέτρες στη χολή. Οι πέτρες μπλοκάρουν τη ροή της χολής έξω από την χοληδόχο κύστη, προκαλώντας έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα, ναυτία και, σε κάποιες περιπτώσεις, πυρετό. Χάρη στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, η χολοκυστίτιδα μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί λαπαροσκοπικά, διασφαλίζοντας στον ασθενή ταχύτατη ανάρρωση και ελάχιστο έως καθόλου μετεγχειρητικό πόνο.

 

Ειλεός

Η απόφραξη του εντέρου απαιτεί άμεση αντιμετώπιση για να προλάβουμε σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Τα αίτια πρόκλησής του περιλαμβάνουν την περιστροφή στη βουβωνοκήλη, καθώς και κάποια πιθανή συστροφή του εντέρου. Αναγούλα, εμετός και κλιμακούμενοι πόνοι στην κοιλιά είναι τα πρώτα και πιο εύκολα αντιληπτά συμπτώματα. Ο ειλεός χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, αμέσως μετά τη διάγνωσή του.

 

Εκκολπωματίτιδα

Εκκολπώματα ονομάζονται οι μικρές πτυχώσεις οι οποίες μπορεί να δημιουργηθούν στο τοίχωμα του παχέος ή του λεπτού εντέρου. Αν και συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα, ο πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς είναι ένα από το πιο συχνό σύμπτωμα στην εκκολπωματίτιδα. Τα ακριβή τους αίτια δεν είναι γνωστά, αλλά φαίνεται συνδέονται με την ηλικία και με τις συνήθειες της καθημερινότητας του ατόμου (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα).

 

Περιτονίτιδα

Η περιτονίτιδα είναι μια φλεγμονή στη μεμβράνη που βρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα της κοιλιάς, η οποία επικαλύπτει τα περισσότερα κοιλιακά όργανα. Τα συνηθέστερα συμπτώματά της περιλαμβάνουν διόγκωση και ευαισθησία στην ευρύτερη περιοχή, ναυτία, αυξανόμενο κοιλιακό πόνο και πυρετό. Μπορεί να είναι τοπική ή και γενικευμένη, ενώ συχνά οφείλεται σε κάποια λοίμωξη. Συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά, για να αφαιρεθεί η αιτία του προβλήματος, με ταυτόχρονη χορήγηση αντιβιοτικών.

 

Τροφικές Δυσανεξίες

Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων παγκοσμίως βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποια τροφική δυσανεξία, για παράδειγμα στη λακτόζη ή στη γλουτένη. Τα περισσότερα συμπτώματα εκδηλώνονται σε σύντομο διάστημα μετά την κατανάλωση της υπαίτιας τροφής και περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιακή χώρα, φούσκωμα, διάρροια και δυσπεψία. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τις τροφές που μας προκαλούν δυσφορία και να αναζητήσουμε υποκατάστατά τους για ένα υγιές γαστρεντερικό και πεπτικό σύστημα.

 

Σκωληκοειδίτιδα

Η κρίση σκωληκοειδίτιδας περιλαμβάνει τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Ο πόνος είναι κλιμακούμενος, από το κέντρο προς τα δεξιά της κοιλιακής χώρας. Συχνά συνοδεύεται από ναυτία ή και δυσκολία στην κίνηση και στη βάδιση, συμπτώματα που επιδεινώνονται σε διάστημα 6 έως 12 ωρών. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν αυτά τα συμπτώματα ο ασθενής πρέπει να εισαχθεί άμεσα για χειρτουργική αφαίρεση, η οποία πλέον μπορεί να διενεργηθεί και λαπαροσκοπικά.

 

Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε βοήθεια μας εάν οποιοσδήποτε πόνος στην κοιλιά μας προκαλεί ανησυχία και σε καμία περίπτωση να μην τον αγνοήσουμε. Ο γενικός χειρουργός μας είναι αυτός ο οποίος θα μας υποδείξει ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για μια πλήρη διάγνωση και ριζική θεραπεία.

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Κακοκαιρία στην Πάτρα: Απόκοσμες εικόνες στην παραλιακή του Ρίου – Η θάλασσα “μπήκε” στα σπίτια – Πλημμύρα στην Πλαζ ΦΩΤΟ

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Ένας στη φυλακή, τρεις ελεύθεροι με όρους για τον θάνατο του 30χρονου Κώστα Μπασιλάρη

Πάτρα: Άγιο είχαν οι νεαροί που τούμπαρε το ΙΧ τους τα ξημερώματα στην Ακτή Δυμαίων -ΦΩΤΟ

Πάτρα: Παραδόθηκε 5ος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό  του 30χρονου στο “Αβαντάζ”

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 30χρονου Κώστα-Έκλεισαν τη Γούναρη συγγενείς και φίλοι του-Συνθήματα και λουλούδια στο κέντρο που έγινε ο φόνος-ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ