Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη ο 4ος γύρος των διαπραγματεύσεων – Πάνω από 2.500 άμαχοι νεκροί στη Μαριούπολη

14/03/2022 | 12:11

Περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης, της πόλης αυτής στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέκσι Αρέστοβιτς.

Ο ίδιος είπε ότι επικαλείται στοιχεία από τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χθες Κυριακή εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην περικυκλωμένη πόλη.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί αμάχους.

Σε εξέλιξη είναι ο τέταρτος γύρος των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την εύρεση λύσης που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός στα ουκρανικά εδάφη.

Οι νέες συνομιλίες διεξάγονται με τηλεδιάσκεψη, ενώ σύμφωνα με όσα έγραψε στο Twitter το «δεξί χέρι» του Ζελένσκι και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχάιλο Ποντόλιακ οι συζητήσεις γίνονται «για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση αποχώρηση στρατευμάτων & τις εγγυήσεις ασφαλείας. Σκληρή συζήτηση. Αν και η Ρωσία συνειδητοποιεί την ανοησία των επιθετικών της ενεργειών, εξακολουθεί να έχει την αυταπάτη ότι 19 ημέρες βίας εναντίον ουκρανικών ειρηνικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική».

Νωρίτερα, σε νέα δήλωσή του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε πως «οι αντιπρόσωποι των αντιπροσωπειών των χωρών μας διαπραγματεύονται καθημερινά σε ηλεκτρονική μορφή. Η αντιπροσωπεία μας έχει ένα ξεκάθαρο καθήκον, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να οργανώσει την προεδρική συνάντηση με τον Πούτιν, η οποία, είμαι βέβαιος, αναμένεται από όλους. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι μια περίπλοκη ιστορία, καθώς και μια δύσκολη, αλλά εξαιρετικά αναγκαία διαδρομή».

«Στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα και αυτής της δύσκολης διαπραγματευτικής διαδικασίας η Ουκρανία να πάρει το απαραίτητο αποτέλεσμα, το οποίο είναι απαραίτητο για όλους μας, για την ειρήνη και την ασφάλεια, για να έχουμε κανονικές και αποτελεσματικές εγγυήσεις» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

 

ΠΗΓΗ

SPORTS
10/05/2025 | 23:24
Πινακίδες
10/05/2025 | 21:17

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 13 ανήλικοι που κατηγορούνται ότι ήταν μέλη της «συμμορίας των ακροδεξιών»

SPORTS

Τάσος Ξιαρχό για την εμφάνιση της Klavdia στην Eurovision 2025: «Δεν μπορώ να ζηλέψω κάτι το οποίο είναι χάλια!»

Λάτσιο – Γιουβέντους 1-1: Σοκ στο τέλος για τη «Μεγάλη Κυρία»

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη στείρωση της γάτας σας – Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία

Κώστας Γενιδούνιας: Ο «βάσιμος λόγος» απόλυσής μου από την Hellenic Train είναι ότι είπα την αλήθεια

Με ελικόπτερο η διάσωση επιβάτη κρουαζερόπλοιου έξω από τη Ρόδο

Εμμανουήλ Καραλής και Αναστασία Μαγαλιού έτοιμοι για το πιο μεγάλο βήμα στη σχέση τους