Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σκληρή απάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί για το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ισραήλ

05/10/2024 | 19:17

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί για  «ακόμη σκληρότερη» απάντηση σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στην Τεχεράνη είναι μήνυμα κυρίως προς το εσωτερικό του Ιράν για επαγρύπνηση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, παραχώρησε πριν από λίγη ώρα συνέντευξη τύπου στην Τεχεράνη επιστρέφοντας από την περιοδεία που πραγματοποίησε τις τελευταίες δύο ημέρες σε Λίβανο και Συρία. Ο Αμπάς Αραγτσί υπογράμμισε μεν πως το Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και πάντα δίπλα στους «εταίρους» του αλλά έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας τους πως πιθανότατα η επίθεση – απάντηση του Ισραήλ ίσως να είναι και θέμα ωρών. Αναλυτικότερα και χωρίς να δεχθεί σχετική ερώτηση ο ΥΠΕΞ του Ιράν δήλωσε: «Η απάντησή μας σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα είναι ισχυρότερη και πιο αυστηρή και μπορούν να δοκιμάσουν τη θέλησή μας. Η επίσκεψή μου στη Βηρυτό και τη Δαμασκό μεταφέρει ένα μήνυμα – το Ιράν θα στέκεται πάντα δίπλα στην αντίσταση».

Το Ιράν τις τελευταίες 48 ώρες βρίσκεται σε πολεμική επιφυλακή και ύψιστο αμυντικό συναγερμό με τα αραβικά μέσα να σημειώνουν πως τις τελευταίες 24 ώρες έχουν αποσυρθεί σε ασφαλή υπόγεια σημεία οι πύραυλοι cruise που η Τεχεράνη είχε αναπτύξει τους τελευταίους μήνες για προστασία κυρίως των πυρηνικών της εγκαταστάσεων και έχει ζητηθεί να ενεργοποιηθούν τα υπόγεια συστήματα αεράμυνας ειδικά στην κοιλάδα του Ισφαχάν – εκεί βρίσκονται και οι μεγαλύτερες πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας – και στις πετρελαιοπηγές στα νότια της χώρας.

Την ίδια στιγμή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πεντάγωνο διαρρέεται μία σχετική ανησυχία καθώς τις τελευταίες 48 ώρες η Τεχεράνη φαίνεται να έχει διακόψει οποιαδήποτε έμμεση επικοινωνία με την Ουάσιγκτον στοιχείο το οποίο το Πεντάγωνο συνδέει με προετοιμασίες υψίστης ασφαλείας από την πλευρά του Ιράν.

Το εάν το Ισραήλ έχει επιλέξει να επιτεθεί μέσα στις επόμενες ώρες στο Ιράν για να απαντήσει στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της περασμένης Τρίτης είναι άγνωστο αλλά αναλυτές από το Ισραήλ σημειώνουν πως εάν κάτι τέτοιο γίνει θα λάβει χώρα μετά τα μεσάνυχτα ή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Πάτρα: Παρανάλωμα του πυρός δύο αυτοκίνητα-Πεπεισμένες οι Αρχές για εμπρησμό (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Στη φυλακή ο γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας για το σκάνδαλο με τα 3 εκατομμύρια ευρώ με φόντο την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Πάτρα: Το “μαγαζί” είχε από κοκαΐνη μέχρι χάπια έκσταση – Συνελήφθησαν δύο άτομα για εγκληματική οργάνωση – Έρευνες σε σπίτια της πόλης

Αχαΐα: Άφατη θλίψη για τον χαμό του Λευτέρη Σταυρόπουλου

Πάτρα: Αναστάτωση από τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων – Όχημα “καβάλησε” τη νησίδα και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Νέος πρόεδρος στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ – Αλλαγή σκυτάλης μετά από χρόνια

Αχαΐα: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, νοσηλεύονταν σε κώμα και κατέληξε σε νοσοκομείο της Αττικής

Στην Πάτρα ο Άδωνις Γεωργιάδης – Επίσκεψη στα νοσοκομεία με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (ΦΩΤΟ)