Ποιοι κλάδοι θα δώσουν αυξήσεις στους εργαζομένους

17/05/2025 | 21:02

Το κόστος ζωής στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο «βαρύ» για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, την ώρα που οι μισθοί των εργαζομένων δεν αυξάνονται με τον ρυθμό του πληθωρισμού. Η ακρίβεια «χτυπά» τα εισοδήματα και παραμένει το ζήτημα της ανόδου των μισθών στην Ελλάδα. Ποιες επιχειρήσεις σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις;

Με βάση την τελευταία έρευνα του ΣΕΒ, η βιομηχανία εμφανίζεται πρώτη, με το 79,4% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι θα αυξήσει τους μισθούς. Ακολουθούν οι κατασκευές, με 66,7%, και οι υπηρεσίες με 60,2%. Πάνω από τον μέσο όρο κινούνται επίσης οι κλάδοι μεταφορών/αποθήκευσης/ενέργειας, με 54,2%, καθώς και η ξενοδοχειακή και η εστίαση με 52,0%.

Στον αντίποδα, χαμηλότερα ποσοστά αυξήσεων αναμένονται στο εμπόριο (38,8%) και κυρίως στον κλάδο των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που φαίνεται να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες προσαρμογής.

Ειδικότερα, σχετικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων, προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις:

-Στις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 100 εργαζομένων), 8 στις 10 (80%) θα δώσουν αυξήσεις.

-Αντίθετα, στις μεσαίες επιχειρήσεις (50–99 άτομα), μόλις 1 στις 4 (25,1%) δηλώνει πρόθεση για αυξήσεις, με 42,3% να απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

-Οι μικρές επιχειρήσεις (10–49 άτομα) βρίσκονται πιο κοντά στον μέσο όρο, με 35,8% θετικές απαντήσεις και 39,1% αρνητικές.

-Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (1–9 άτομα) φτάνουν το 54,7% στο «ναι».

Τα αίτια

Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους σχεδιάζουν αυξήσεις στους μισθούς, η κύρια αιτία είναι η επιβράβευση της απόδοσης των εργαζομένων, την οποία επικαλείται το 62,3% των επιχειρήσεων. Ακολουθεί η ανάγκη διατήρησης προσωπικού ώστε να μη χαθεί στο πλαίσιο του ανταγωνισμού (47,4%), ενώ μόλις το 17,6% των επιχειρήσεων αναφέρει ως αιτία την αυξημένη παραγωγικότητα και την ενισχυμένη κερδοφορία.

Ποσοστό 16,4% δηλώνει ότι θα δώσει αυξήσεις επειδή υποχρεούται λόγω συλλογικών συμβάσεων, ενώ το 15,7% επικαλείται την ανάγκη να προσελκύσει νέα στελέχη ή ειδικότητες που απαιτούνται για τη λειτουργία της επιχείρησης.

Τι εκτιμά ο Θεοδωρόπουλος

Την ίδια ώρα, η ευελιξία στην εργασία είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να φέρνουν αυξήσεις μισθών, με βάση όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος την ημέρα που παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας “Ο Σφυγμός του Επιχειρείν 2024-25” που διεξήγαγε η MRB.

«Δεν μπορούν να αυξηθούν οι μισθοί σε πραγματικούς όρους. Δεν θα αυξηθούν, αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα. Πρέπει να επενδύσουμε, οι εργαζόμενοι πρέπει να μας δώσουν καλύτερες μορφές ευελιξίας και εμείς να τους δώσουμε καλύτερους μισθούς», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος

«Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι πραγματικά χαμηλοί, αλλά για να λέμε αλήθειες, είναι χαμηλοί γιατί έχουμε χαμηλή παραγωγικότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εξήγησε πως το βασικό πρόβλημα δεν είναι τόσο το επίπεδο των τιμών όσο η πολύ χαμηλή αγοραστική δύναμη που έχουν οι πολίτες.

Ακόμη, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα καταγράφει παραγωγικότητα μόλις 38 ευρώ ανά ώρα εργασίας, έναντι 80 ευρώ στη Γερμανία και 151 ευρώ στη Δανία, υπογραμμίζοντας πως «αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα, θα προσπαθούμε να μοιράσουμε μια πίτα η οποία δεν είναι αρκετή».

Όπως τόνισε, το πρόβλημα της χαμηλής αγοραστικής δύναμης ή της ακρίβειας λύνεται μόνο με βελτίωση της παραγωγικής βάσης.

Πηγή: ΟΤ

Ηλεία: Συλλήψεις για ναρκωτικά

Αρπαγή βρέφους: Η κάμερα αποκάλυψε το ψέμα της γιαγιάς (βίντεο)

Πέντε πράγματα που κάνουν τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια τα Σαββατοκύριακα

Ο Ζελένσκι στη Ρώμη για την αυριανή τελετή ενθρόνισης του πάπα Λέοντα του ΙΔ’

Οδηγούσε με την βία ηλικιωμένους στα ATM και τους άρπαζε τα χρήματα

Ρωσία: «Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη συνομιλία Πούτιν – Τραμπ» λέει ο Πεσκόφ

Ο Λούσιο υπέστη πολλαπλά εγκαύματα μετά από σοβαρό ατύχημα στο σπίτι του

Άρης Μουγκοπέτρος: «Μετά από καιρό, άκουσα κι ένα καλό νέο»