Η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την προστασία των παιδιών από τον ήλιο αλλά και για το τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ένα παιδί σε κατάσταση πνιγμού.
Σε περίπτωση πνιγμονής, οι πρώτες βοήθειες περιλαμβάνουν:
Χτυπήματα στην πλάτη και κοιλιακές ωθήσεις (μέθοδος Heimlich) για την απομάκρυνση του ξένου σώματος. Αν δεν είναι επιτυχείς, ακολουθεί η ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση). Είναι σημαντικό να καλέσετε αμέσως το ΕΚΑΒ.
Τι είναι η πνιγμονή
Η πνιγμονή με ξένο σώμα ή αλλιώς εισρόφηση είναι μία επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση που φοβίζει τόσο τους γονείς όσο και τους φροντιστές των παιδιών.
Πρόκειται για την είσοδο υγρής ή στερεάς ουσίας στην τραχεία ή στους βρόγχους που έχει σαν αποτέλεσμα την απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των θανάτων από μια τέτοια κατάσταση συμβαίνει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας επείγουσας κατάστασης όσων ασχολούνται με βρέφη και παιδιά.
Πιο συχνά η εισρόφηση γίνεται με μικρά κομμάτια τροφής, ξηρούς καρπούς, αλλά και με άλλα αντικείμενα όπως μικρά κομμάτια παιχνιδιών που το βρέφος ή το παιδί ‘στραβοκαταπίνει’.