Περού: Νεκρός, 20 τραυματίες σε συγκρούσεις παράτυπων μεταλλωρύχων-αστυνομικών

12/07/2025 | 07:18

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και παράνομων μεταλλωρύχων, που εργάζονται σε εγκαταστάσεις χωρίς κρατική άδεια, κι είχαν αποκλείσει δρόμο στο νότιο Περού, διαμαρτυρόμενοι για τους όρους που θέτει η κυβέρνηση προκειμένου να νομιμοποιηθούν, είχαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι είκοσι χθες Παρασκευή, έκαναν γνωστό οι αρχές.

Εργαζόμενοι σε μεταλλεία χρυσού και χαλκού χωρίς άδειες απέκλεισαν δυο τμήματα της Παναμερικανικής λεωφόρου στις επαρχίες Αρεκίπα και Ίκα, χρησιμοποιώντας βράχους και λάστιχα αυτοκινήτων στα οποία έβαλαν φωτιά, διαδηλώνοντας εναντίον της παράτασης για έξι μήνες της προθεσμίας που τους δίνεται για να εγγραφτούν σε μητρώο που θα επιτρέψει τη νομιμοποίηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων τους, το REINFO, υποχρεωτικό βήμα για να είναι νόμιμη η εκμετάλλευση μικρών κοιτασμάτων.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, που ανταπέδωσαν πετώντας πέτρες. Σύμφωνα με τον περουβιανό Τύπο, ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του ήταν οδηγός ταξί, που περίμενε να ανοίξει ο δρόμος στο χωριό Τσάλα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ανάμεσα στους τραυματίες είναι επτά μέλη της.

Το μητρώο REINFO (Registro Integral de Formalización Minera) δημιουργήθηκε το 2016, στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης των παράνομων μεταλλείων — όμως, στην πράξη, πολύ λίγοι μεταλλωρύχοι εγγράφτηκαν σε αυτό. Οι εργαζόμενοι σε μικρά μεταλλεία ζητούν παράταση της προθεσμίας επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, στο Περού, τη χώρα που κατατάσσεται τρίτη στον κόσμο στην παραγωγή χαλκού και δεύτερη στην παραγωγή χρυσού στη Λατινική Αμερική, τουλάχιστον 300.000 μεταλλωρύχοι εργάζονται παράτυπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Άγιο είχαν οι νεαροί που τούμπαρε το ΙΧ τους τα ξημερώματα στην Ακτή Δυμαίων -ΦΩΤΟ

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Το μήνυμα της οικογένειάς της