Πενταμερής Σύνοδος στη Ν. Υόρκη για το Κυπριακό – Με διαφορετικό στόχο προσέρχονται οι συμμετέχοντες

16/07/2025 | 22:08

Άτυπη πενταμερή Σύνοδος για το Κυπριακό συγκαλείται απόψε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος στην έδρα του ΟΗΕ, υπό τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Επί τάπητος η διαμόρφωση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

Είναι η δεύτερη πενταμερής σε διάστημα πέντε μηνών μετά την πενταμερή της Γενεύης τον Μάρτιο.

Όπως μεταδίδει από τη Ν. Υόρκη ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤΝews, Νίκος Μελέτης, στο δείπνο που θα παραθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Από τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί στην Γενεύη τον Μάρτιο, τα «ανώδυνα», όπως είναι η συντήρηση των νεκροταφείων και η Κοινή Επιτροπή Νεολαίας, έχουν προχωρήσει. Άλλα όμως πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως είναι το άνοιγμα νέων διόδων και η αποναρκοθέτηση, έχουν κολλήσει λόγω και της στάσης των Τουρκοκυπρίων.

Η στόχευση των δύο πλευρών είναι διαφορετική.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η ελληνική πλευρά θα επιμείνουν και θα τονίσουν ότι δεν πρέπει αυτή η διαδικασία να μείνει και να περιοριστεί στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, οχτώ χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά.

Από την άλλη πλευρά, οι Τουρκοκύπριοι και η τουρκική πλευρά θέλουν να διατηρηθεί αυτή η διαδικασία. Μάλιστα, προσπαθούν να βάλουν και ζητήματα τα οποία άπτονται και της αναβάθμισης του ψευδοκράτους στη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό θέτουν ουσιαστικά την ανατροπή της μέχρι τώρα φάσης και του πλαισίου που υπάρχει και την εισαγωγή στο τραπέζι της προοπτικής λύσης των δύο κρατών, της αναγνώρισης των πραγματικοτήτων όπως λένε

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα. Προς το παρόν δεν έχει κλειστεί κάποια συνάντησή του με τον Χακάν Φιντάν.

ertnews.gr

Πάτρα: Θλίψη για την απώλεια του Σάκη Παναγιωτόπουλου

Πάτρα: Πανικός από φωτιά τα ξημερώματα ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Σεισμική δόνηση αισθητή στην Πάτρα

Πάτρα: Προφυλακίστηκε η Ειρήνη Μουρτζούκου – Απολογήθηκε με υπόμνημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα δικαστήρια της Πάτρας για την απολογία της η Ειρήνη Μουρτζούκου – Οργή και αποδοκιμασίες από το πλήθος (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

«Απασφάλισε» η μητέρα της Μουρτζούκου: «Μέχρι να συλληφθεί η κόρη μου είχε σχέσεις με την Πόπη, διασκέδαζαν μαζί – Δέχομαι απειλές»

Ο Γενικός Διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Νίκος Καρακούκης αναλαμβάνει την επαναξιολόγηση του υλικού που κατασχέθηκε στην Πάτρα

Κ. Αχαΐα: Μία σύλληψη για το άγριο επεισόδιο στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ