“Πατρών περιήγησις», σπονδή στην πόλη που αγαπάμε

20/05/2025 | 14:29

Του Θανάση Μπαμπανέβα*

Μια διαχρονική περιήγηση και μια αναδίφηση της ιστορικής διαδρομής σε όλους τους τομείς, που καταδεικνύουν το δυναμικό πρόσημο της Πάτρας που αγαπάμε, αποτελεί ασφαλώς η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όσο και καλαίσθητη έκδοση «Πατρών Περιήγησις» της πολλά υποσχόμενης συγγραφέως Αγγελικής Κ. Ορδίτη, με την επιμέλεια ενός ρέκτη του προφορικού αλλά και έντυπου λόγου του εκλεκτού συμπολίτη και φίλου Σπύρου Καραχάλιου. Πατρινολάτρης αλλά και πολίτης του κόσμου ο  Σπύρος Καραχάλιος έδωσε το δικό του στίγμα και κατεύθυνση σε μια καταγραφή – κατάθεση ψυχής – και ασφαλώς αφιερωματική.

Το εξαίρετο πόνημα καρπός της συνεργασίας με τον Εκδοτικό Οίκο «Πικραμένου» καταγράφεται στα θετικά απομνημονεύματα της ιστορικής πρωτεύουσας της Πελοποννήσου και προσφέρει στον αναγνώστη μια εμπεριστατωμένη γνώση, τεκμηριωμένη από ντοκουμέντα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι η την «Πατρών Περιήγησις» χαιρετίστηκε από όλους τους φορείς, Δήμο, Περιφέρεια, Επιμελητήριο και τους δεκάδες συμπολίτες που κατέκλυσαν την «Αγορά Αργύρη» κατά την παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος.

  “Πατρών περιήγησις», σπονδή στην πόλη που αγαπάμε

Εκτός από τις αναφορές στους ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους, οι δημιουργοί της έκδοσης δίνουν ιδιαίτερο τόνο στα διακεκριμένα τοπόσημα της Πάτρας, όπως τα εμβληματικά κτίρια του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», των ιερών ναών, προεξάρχοντος του Αγίου Ανδρέου, του παλαιού και νέου Δημαρχείου, του Δικαστικού Μεγάρου, του Αρχαιολογικού Μουσείου, της Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς, της Αχάια Κλάους και τόσων άλλων.

Περίοπτη θέση, καταλαμβάνει ασφαλώς ο Πολιτισμός και η γενικότερη κουλτούρα μας με αιχμή του δόρατος τη μοναδική φολκλορική εκδήλωση του χειμώνα με πανελλαδική και διεθνή εμβέλεια, το Πατρινό Καρναβάλι.

Το βιβλίο κατατάσσεται ασφαλώς στις δέλτους της πολύτιμης ιστορικής διαδρομής και παρακαταθήκης της πόλης. Και θα ήταν ευχής έργον το περιεχόμενό του να διαχυθεί προς γνώση στους μαθητές, φοιτητές ή και άλλους πνευματικούς ανθρώπους, συλλόγους και φορείς.

Αξίζουν συγχαρητήρια για τη συμβολή τους στη συγγραφή του πονήματος τόσο στην κ. Ορδίτη, όσο και στον καταξιωμένο πρώην αυτοδιοικητικό, έγκριτο δικηγόρο, Σπύρο Καραχάλιο, υπέρμαχο πολιτιστικών πρωτοβουλιών, επιπέδου, όπως το καρναβάλι κ.α.

Περιττό να τονίσουμε ότι μας αιφνιδίασε ευχάριστα και η παράθεση στοιχείων για τις πηγές που ανέτρεξαν  οι δημιουργοί της καταπληκτικής περιήγησης και το φωτογραφικό υλικό που την διανθίζει.

*πρόεδρος Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών (ΕΣΗΕΠΗΝ)

Πάτρα: Βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του – Τι “βλέπει” η ΕΛ.ΑΣ

Νέα τραγωδία στην Πάτρα: 53χρονος “έφυγε” στη δουλειά του

Σοκ στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή την ώρα του ρεπορτάζ ο κάμεραμαν του ΑΝΤ1 Γιώργος Παυλάκης

Αχαΐα: «Έφυγε» αιφνίδια στα 51 του χρόνια ο γιατρός Αιμίλιος Τζούδας

Πάτρα: Σημάδεψε οδηγό με πιστόλι στη μέση του δρόμου – Ολόκληρο οπλοστάσιο στο σπίτι του

Πάτρα: Έσκασε εκρηκτικός μηχανισμός στο Πανεπιστήμιο – Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για τους δράστες

57χρονος νεκρός σε κυνήγι αγριογούρουνου – Πυροβολήθηκε από άλλο κυνηγό από τον Πύργο

Πάτρα: Ελεύθεροι οι δύο νέοι, που είχαν προφυλακιστεί για την φωτιά στο Γηροκομειό