Πάτρα-συγκέντρωση για το μεταναστευτικό: Η αναιμική συμμετοχή, η αντισυγκέντρωση της ΑΒΕΞ και η πρωτοφανής αστυνομική κινητοποίηση

Η πολυσυζητημένη κινητοποίηση για το μεταναστευτικό που διοργανώθηκε από πολιτιστικούς Συλλόγους του Νοτίου Διαμερίσματος της Πάτρας και στην οποία συμμετείχαν και άλλοι φορείς ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Στην αποτίμηση της επόμενης ημέρας, κυρίαρχο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν αναιμική, και πολύ κατώτερη των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν σε σχέση με το μείζον ζήτημα για το οποίο διοργανώθηκε.

Περίπου λιγότεροι από 300 συμπολίτες συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στην είσοδο του Λιμανιού της πόλης, κάνοντας ωστόσο δυναμική εμφάνιση και αποκλείοντας για μία περίπου ώρα το Λιμάνι της πόλης από την Νότια είσοδο και τις παραγλαύκειες οδούς.

Υπό τους ήχους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, οι διοργανωτές επιχείρησαν να δώσουν τον τόνο της διαμαρτυρίας τους, ζητώντας την απομάκρυνση των μεταναστών από το παραλιακό μέτωπο της πόλης, και προτάσσοντας ως επιχειρήματα την ασφάλεια της περιοχής όπου διαμένουν, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών αλλά και τυην εύρρυθμη λειτουργία του Λιμανιού της Πάτρας.

Γιατί ωστόσο η συμμετοχή απείχε κατά πολύ από τις προσδοκίες των διοργανωτών; Πολλοί απέδωσαν το γεγονός στο «πολεμικό» κλίμα που δημιουργήθηκε πριν από την διαμαρτυρία με τις ανακοινώσεις και την διοργάνωση αντισυγκέντρωσης από συλλογικότητες αλλά και αντιεξουσιαστές, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά στις εγκαταστάσεις της πρώην ΑΒΕΞ. Διόλου αμελητέα ωστόσο ήταν και η αντιπαράθεση που φέρεται ότι προέκυψε στη διάρκεια των τελευταίων ημερών ανάμεσα στους διοργανωτές, τμήμα της οποίας είδε και το φώς της δημοσιότητας.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συγκέντρωσης, η πρωτοφανής κινητοποίηση της Αστυνομίας, οι επικεφαλείς της οποίας ούτε κατά διάνοια δεν επιθυμούσαν οι δύο παράλληλες συγκεντρώσεις να εξελιχθούν σε πεδίο αντιπαράθεσης και (στο χειρότερο σενάριο) σε συγκρούσεις σώμα με σώμα.

Πάτρα-συγκέντρωση για το μεταναστευτικό: Η αναιμική συμμετοχή, η αντισυγκέντρωση της ΑΒΕΞ και η πρωτοφανής αστυνομική κινητοποίηση

Έτσι η Αστυνομία παρατάσσοντας ισχυρές δυνάμεις μεταξύ της ΑΒΕΞ και της Νότιας πύλης του Λιμανιού κατέστησε ευθύς εξ αρχής εξαιρετικά δύσκολη, έως και αδύνατη την οποιαδήποτε κίνηση των συγκεντρωμένων αλληλέγγυων αντιεξουσιαστών και μεταναστών προς την πλευρά του Λιμανιού όπου εξελισσόταν η διαμαρτυρία των Συλλόγων.

Να σημειωθεί δε, ότι είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις από σκληρές ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, που δικαιολογούσαν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες της τοπικής ηγεσίας της Αστυνομίας.

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης, οι πολίτες αποχώρησαν ειρηνικά από το σημείο, ενώ για ώρα μετανάστες και αλληλέγγυοι πραγματοποιούσαν πορεία επί της Ακτής Δυμαίων με αρκετούς από τους πρώτους να επιχειρούν ανά διαστήματα εφόδους στο Λιμάνι προκειμένου να μπουν σε νταλίκες.

Μαζί τους και ολιγάριθμη ομάδα αντιεξουσιαστών  που με καλυμμένα πρόσωπα και κρατώντας ξύλα στα χέρια λειτουργούσαν ως ασπίδα των μεταναστών απέναντι σε όποια υποτιθέμενη αντίδραση των δυνάμεων της Αστυνομίας και του Λιμενικού, η οποία φυσικά ουδέποτε εκδηλώθηκε.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συγκέντρωσης τέλος, η υπομονή των οδηγών νταλικών που στο άκουσμα ότι το θέμα της κινητοποίησης και του αποκλεισμού του Λιμανιού για το μεταναστευτικό, εξέφρασαν την σύμφωνη γνώμη τους, αναφέροντας ότι από τις διαρκείς προσπάθειες τω ν μεταναστών πλήττονται ιδιαίτερα και πολλές φορές καταλήγουν και κατηγορούμενοι χωρίς να φέρουν την οποιαδήποτε ευθύνη

ΝΙΚΟΣ Α. ΣΥΦΑΝΤΟΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

 

Πάτρα: Άνοιξε ο δρόμος στο λιμάνι – Αντιεξουσιαστές και μετανάστες έξω από την ΑΒΕΞ- Ισχυρά τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο νοσοκομείο Αιγίου από ασθενή – Τον χτύπησε με μπουνιές στο πρόσωπο

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Πάτρα: Σοκαριστικό τροχαίο με σύγκρουση δύο δικύκλων – Η τρελή πορεία της μηχανής – ΦΩΤΟ