Οι κινήσεις του ΠαΣοΚ ώστε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι απαντήσεις στην κριτική που δέχεται για την τροπολογία Πλεύρη και την πρόταση Προανακριτικής
ΟΝίκος Ανδρουλάκης, με φόντο την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέβασε τους τόνους απέναντι στον Πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον, για πρώτη φορά, «εκβιαζόμενο». Η ένταση αυτή είναι ενδεικτική για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο «καυτό» διάστημα στη Βουλή και την πίεση που θα επιχειρήσει να ασκήσει το ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, όμως, η ηγετική ομάδα βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής και βάλλεται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά για μια σειρά θεμάτων: από τη στάση του για την τροπολογία Πλεύρη έως και για τον χρόνο κατάθεσης της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής.
Το ΠαΣοΚ επέλεξε έναν αυτόνομο δρόμο για την κατάθεση της πρότασής του για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε αυτή ζητά να ερευνηθούν ο Μάκης Βορίδης και ο Λευτέρης Αυγενάκης για συνέργεια σε κακουργηματική απιστία εις βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον δεύτερο να ελέγχεται επιπλέον και για ηθική αυτουργία. Η αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά για να καταθέσουν κοινή πρόταση. Εν τούτοις απηύθυνε κάλεσμα προς όλους, ακόμα και σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να υπογράψουν τη δική του πρόταση.
Στην πραγματικότητα η επιχειρηματολογία των δύο προτάσεων της αντιπολίτευσης είναι σχεδόν κοινή, όχι όμως ταυτόσημη. Το ΠαΣοΚ μπορεί να «στοχεύει» στα δύο «γαλάζια» υπουργικά στελέχη, αλλά αναφέρεται και στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό των στελεχών της Κουμουνδούρου, αλλά και της Νέας Αριστεράς, που κατηγόρησαν το ΠαΣοΚ για «ίσες αποστάσεις και για στρατηγική του συναινετικού τανγκό».
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν πως «η κριτική στο ΠαΣοΚ είναι βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ασκεί κριτική για τον χρόνο που τελικώς κατατέθηκε η προαναγγελθείσα πρόταση της Προανακριτικής από την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εξηγούσαν ότι «είμαστε υπέρ της ποιότητας, όχι της ταχύτητας» και επέμειναν ότι «έγινε μια μεθοδική δουλειά με τη συμμετοχή 4-5 νομικών ώστε να είναι μια άρτια και μελετημένη πρόταση, η οποία είναι στην ουσία ένα δικόγραφο που απαιτεί μελέτη. Δεν έχουμε ανταγωνισμό με κανέναν» ξεκαθαρίζουν. Σχολιάστηκε πάντως ότι η κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς υπογράφτηκε από 37 βουλευτές, ενώ του ΠαΣοΚ από 35, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και δυο ανεξάρτητους βουλευτές, τους Μπαράν Μπουρχάν και Γιάννη Σαρακιώτη.
Στο ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι πέταξαν την μπάλα στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τη «γαλάζια» παράταξη να στηρίξει την πρότασή τους για την Προανακριτική, προκειμένου να ψηφίσει και εκείνη την κυβερνητική πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής. «Φέραμε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση» εκτιμά στέλεχος του κόμματος.
Ωστόσο, το «παρών» στην τροπολογία Πλεύρη για το Μεταναστευτικό στρίμωξε το ΠαΣοΚ. Η στάση του φάνηκε αντιφατική καθώς ψήφισε υπέρ της αντισυνταγματικότητάς της, ιδίως επειδή είχε προηγηθεί η δημόσια παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για την τροπολογία της κυβέρνησης. Αυτό έδωσε την αφορμή σε πολιτικούς αντιπάλους του να το κατηγορήσουν ότι «πατάει σε δύο βάρκες». Η εξήγηση της Χαρ. Τρικούπη ήταν ότι «παρών» σήμαινε ότι δεν νομιμοποιούν την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούν να μένουν αδρανείς στο μεταναστευτικό πρόβλημα της Κρήτης.
Η Χαριλάου Τρικούπη έχει μπροστά της δύο – τουλάχιστον – κρίσιμες κοινοβουλευτικές εβδομάδες. Την προσεχή Τρίτη η Ολομέλεια θα συνεδριάσει και θα ψηφίσει για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής που αφορά τον Κώστα Καραμανλή. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, το ΠαΣοΚ αποχώρησε πρώτο, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για μεθόδευση και δεν αποκλείεται να κάνουν το ίδιο στην Ολομέλεια, αν και τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.
ΤΟ ΒΗΜΑ