Παρέμβαση του Θ. Παπαθεοδώρου για το φράγμα Πείρου – Παραπείρου

Ο δημόσιος διάλογος για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την Πάτρα και την Αχαΐα γενικότερα είναι πάντα χρήσιμος, ιδιαίτερα όταν διεξάγεται με θέσεις και επιχειρήματα. Έτσι, είναι καλοδεχούμενη η τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ κ. Α. Παπανικήτα  για την τύχη του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, με την βεβαιότητα ότι δεν συμπεριλαμβάνει στους ¨ανησυχούντες καλοθελητές¨ την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον Βουλευτή του νομού. Η ίδια βεβαιότητα υπάρχει ότι από την ερώτηση μας στη Βουλή θα αναγκαστεί η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα για την πολιτική της σχετικά με την τύχη του φράγματος, μία πολιτική  που μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη.

Θεωρώ δε ότι στα ζωτικά θέματα της πόλης της Πάτρας και της περιοχής της Αχαΐας όπως αυτό της διαχείρισης και της λειτουργίας του φράγματος,  τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να λαμβάνουν ξεκάθαρη θέση, και επομένως ο σχετικός διάλογος καθίσταται περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Από την πλευρά μου έχω ξεκαθαρίσει ότι ,  η προοπτική λειτουργίας του φράγματος έχει ως προϋπόθεση την συγκρότηση ενός διαδημοτικού – αυτοδιοικητικού φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών (και της ΔΕΥΑΠ) και φορέων. Ο Δήμος Πατρέων θα είναι ο κύριος χρήστης του νερού του φράγματος (κατά 80% περίπου) άρα θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή της ΔΕΥΑΠ επειδή ως υπηρεσίας , έχει την αναγκαία διοικητική και διαχειριστική επιφάνεια. Αρκεί μόνο αυτό για να λειτουργήσει το φράγμα; Προφανώς και όχι και αυτός ήταν ένας από τους στόχους της ερώτησής μου στη Βουλή. Η Κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει το σχέδιο της για την οικονομική υποστήριξη της λειτουργιάς του φράγματος στο ξεκίνημα του για την πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργίας του και για  την κατοχύρωση της ασφάλειας και της συντήρησης του φράγματος τα επόμενα χρόνια. Αυτό το σχέδιο δεν μας το έχει ακόμα αποκαλύψει η Κυβέρνηση γιατί προφανώς δεν το έχει εκπονήσει, οπότε και ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους.

Ωστόσο, και ο Δήμος της Πάτρας δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο θέμα μόνο δια ανακοινώσεων ή αφοριστικών διαγγελμάτων. Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παραμείνει επειδή αυτό θα μπορεί να κατοχυρώσει ένας ισχυρός διαδημοτικός φορέας διαχείρισης, τότε υπενθυμίζουμε ελλείψει φορέα διαχείρισης στο βάθος κρύβεται είτε η ακύρωση του έργου είτε η παραχώρησή του  σε ιδιώτη ο οποίος και θα διαχειριστεί το φράγμα προς ίδιον όφελος  και όχι προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και των πολιτών της Αχαΐας!! Γι αυτό, σχέδιο είναι ανάγκη να έχει ο Δήμος, η ΔΕΥΑΠ, οι επιστημονικοί φορείς της πόλης, οι συναρμόδιοι φορείς και η Κυβέρνηση την οποία ελέγχουμε,  για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν το νερό ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Κατά τα αλλά ¨μπορεί για όλα να φταίει ο ιμπεριαλισμός¨, αλλά όταν δεν υπάρχει σχέδιο φταίει συνήθως ¨το κακό μας το κεφάλι¨. Η ανύπαρκτη πολιτική συνήθως ισοδυναμεί με τη λάθος πολιτική.

SPORTS
10/05/2025 | 23:24
Πινακίδες
10/05/2025 | 21:17

SPORTS

Τάσος Ξιαρχό για την εμφάνιση της Klavdia στην Eurovision 2025: «Δεν μπορώ να ζηλέψω κάτι το οποίο είναι χάλια!»

Λάτσιο – Γιουβέντους 1-1: Σοκ στο τέλος για τη «Μεγάλη Κυρία»

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη στείρωση της γάτας σας – Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία

Κώστας Γενιδούνιας: Ο «βάσιμος λόγος» απόλυσής μου από την Hellenic Train είναι ότι είπα την αλήθεια

Με ελικόπτερο η διάσωση επιβάτη κρουαζερόπλοιου έξω από τη Ρόδο

Εμμανουήλ Καραλής και Αναστασία Μαγαλιού έτοιμοι για το πιο μεγάλο βήμα στη σχέση τους

Πάτρα: Γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας – ΦΩΤΟ