Πανελλαδικές 2022: Βατά τα θέματα της Βιολογίας, αναμενόμενα των Μαθηματικών, για καλά προετοιμασμένους στα Αρχαία – Σχολιασμός

06/06/2022 | 12:04

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Τα σημερινά θέματα της Βιολογίας Προσανατολισμού χαρακτηρίζονται βατά, χωρίς ασάφειες, διαβαθμισμένης δυσκολίας και καλύπτουν ευρύ φάσμα της συνολικής εξεταστέας ύλης.

Σύμφωνα με το σχόλιο της καθηγήτριας  Νίκης Γιαννακοπούλου από το φροντιστήριο “Επιλογής Γνώσης”   κινούνται στα όρια του αναμενόμενου.

Συγκεκριμένα, στο Θέμα Α – ως είθισται-υπήρχαν πολλαπλής επιλογής ερωτήσεις, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία.

Το Θέμα Β ,χωρίς εκπλήξεις. Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις μικρής έκτασης.

Στο Θέμα Γ, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Εδώ χρειαζόταν πολύ καλή διαχείριση του χρόνου και προσεκτικότατη ανάγνωση των εκφωνήσεων.

Το Θέμα Δ απαιτεί προσοχή κυρίως στο υποερώτημα Δ3.

  Συνολικά, τα θέματα απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους που έχουν εμβαθύνει στην ύλη και απαιτούν πλήρη κατανόηση όλων των εννοιών, μηχανισμών και τεχνικών και σκέψη κριτική, αναλυτική και συνδυαστική.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Τα φετινά θέματα Μαθηματικών ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενα, στα γνωστά πλαίσια κι επίπεδα δυσκολίας των τελευταίων πέντε ετών.

Σύμφωνα με το σχόλιο του καθηγητή Παρασκευά Γιαννούτσου από το φροντιστήριο “Επιλογής Γνώσης”, κάλυπταν ευρύ φάσμα της διδαχθείσας ύλης άρα απαιτούσαν ενδελεχή προετοιμασία (κι έτσι πρέπει), είχαν σωστή διαβάθμιση δυσκολίας και , με εξαίρεση ίσως το (Δ4) που απαιτούσε “ιδιαίτερη” σκέψη (σαφώς εκτός νοοτροπίας σχολικού βιβλίου), ήταν διαχειρίσιμα από σωστά προετοιμασμένους μαθητές.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΟ  ΓΝΩΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

  Οι ερμηνευτικές παρατηρήσεις είναι διατυπωμένες με σαφήνεια και προϋποθέτουν τη γνώση των σχολίων του σχολικού εγχειριδίου. Οι ασκήσεις της εισαγωγής και οι λεξιλογικές δεν παρουσιάζουν δυσκολίες , ενώ το παράλληλο κείμενο του Παπανούτσου ασχολείται με το θέμα της προαιρέσεως. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής με σφαιρική γνώση της ύλης μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στη δυσκολία των θεμάτων.

Υπεύθυνη καθηγήτρια : Κυριαζή- Μπρακοπούλου  Ανδριάνα, Φροντιστήριο “Επιλογής Γνώσης”

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κείμενο από το Α΄Βιβλίο της ιστορίας του Θουκυδίδη (απόσπασμα ομιλίας των Κορινθίων). Το κείμενο για τους μαθητές έχει μεταφραστικές δυσκολίες και κατ΄επέκταση συντακτικές. Οι γραμματικές παρατηρήσεις είναι βατές και στο συντακτικό απαιτείται προσοχή ιδίως στην τελευταία άσκηση που αφορούσε μετατροπή ευθέος λόγου σε πλάγιο. Γενικότερα, τα θέματα ήταν πιο απαιτητικά από προηγούμενες χρονιές.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Πουλοπούλου – Κούγια Μαρίζα, Φροντιστήριο “Επιλογής Γνώσης”

 

Μαρκ Ρούτε: Tο ΝΑΤΟ παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας

68ρονος Βρετανός βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου

Τραμπ: Η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε «πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός»

ΠΑΣΟΚ για βία στα Πανεπιστήμια: «Αντί σχεδίου, τσαλαβουτήματα αυταρχικού και αναποτελεσματικού βερμπαλισμού»

Επίσκεψη Κουτσούμπα στο πρώην ναζιστικό κολαστήριο του Μπούχενβαλντ

Φωτιά σε κατοικία στο Ζευγολατιό Κορινθίας

Βύρωνας: συνελήφθη ο «πιστολέρο» που τραυμάτισε οδηγό ταξί

H Άντζελα Γκερέκου έρχεται στην Πάτρα με «Γεύσεις και Μνήμες» από την Κέρκυρα