Παλαιστίνιος κρατούμενος απελευθερώνεται μετά από 40 χρόνια στις φυλακές

25/01/2025 | 19:51

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Ήδη ολοκληρώθηκε η επιστροφή στο Ισραήλ των τεσσάρων γυναικών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς σε αιχμαλωσία για 477 ημέρες, ενώ η ισραηλινή πλευρά απελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατουμένους, οι οποίοι θα επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, το Ισραήλ θα απελευθερώσει σήμερα, μεταξύ άλλων, και τον Μοχάμαντ Τους, ο οποίος έχει παραμείνει στη φυλακή το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περίπου τέσσερις δεκαετίες.

Ειδικότερα, ο 69χρονος Μοχάμαντ Τους είναι φυλακισμένος στο Ισραήλ από το 1985 και ήταν μέλος της Φατάχ, του κινήματος που ίδρυσε ο Γιάσερ Αραφάτ, ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων. Είχε συλληφθεί από τους Ισραηλινούς με την κατηγορία της τρομοκρατίας και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο ίδιος βρίσκεται στη λίστα των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα με τις τέσσερις Ισραηλινές ομήρους που απελευθερώθηκαν νωρίτερα σήμερα από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η ΜΚΟ υπεράσπισης κρατουμένων.

Αλλαγή στην ημερομηνία απελευθέρωσης Ισραηλινής ομήρου

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι η Ισραηλινή όμηρος, Αρμπέλ Γεχούντ, που κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας, θα απελευθερωθεί το ερχόμενο Σάββατο (01.02.2025), κάτι για το οποίο έχουν ενημερωθεί και οι διαμεσοβαλητές της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου: «Το Ισραήλ παρέλαβε σήμερα τέσσερις γυναίκες στρατιώτες ομήρους από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς και σε αντάλλαγμα θα απελευθερώσει κρατούμενους όπως προβλέπει η συμφωνία».

Στην συνέχεια όμως υπογραμμίζει ότι: «Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την επιστροφή Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μέχρι να διευθετηθεί η απελευθέρωση της ομήρου Αρμπέλ Γεχούντ, η οποία έπρεπε να γίνει σήμερα».

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ασύλληπτη τραγωδία στην Πάτρα: Δύο νεκροί νεαρής ηλικίας μετά από σοκαριστικό τροχαίο στην Παραλία (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θρήνος στο διαδίκτυο για τα παιδιά που χάθηκαν στο τροχαίο! Συντετριμμένοι οι φίλοι τους (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Αυτό είναι το 25χρονο παλικάρι που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Πάτρα: Λουλούδια και κεράκια για το Νίκο και την Αγγελική στον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας – “Παγωμένη” Κυριακή για την πόλη (ΦΩΤΟ)

Σοκαρισμένη η Πάτρα από το τραγικό τροχαίο – Ποια είναι τα δύο παιδιά που έχασαν την ζωή τους, 19 και 17 ετών!

Πάτρα: “Εφυγε” στα 59 του ο επιχειρηματίας Αντώνης Λαλιώτης – Την Τρίτη η κηδεία του

Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο 59χρονης – “Έφυγε” ξαφνικά

Νέα τραγωδία στην Πάτρα: Ένας νεκρός από φωτιά σε σπίτι στον Καστελλόκαμπο – Πρώην διαιτητής το θύμα (ΦΩΤΟ)