Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας: Οι σύγχρονες απειλές που απειλούν την επιβίωσή τους

20/05/2025 | 19:17

Οι πόλεμοι, τα μικροπλαστικά και η φωτορύπανση συγκαταλέγονται στις νέες απειλές που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στη Βρετανία. Ειδικοί στις μέλισσες κατέγραψαν τις 12 σημαντικότερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι επικονιαστές του οικοσυστήματός μας την επόμενη δεκαετία.

Η αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων παγκοσμίως επηρεάζει αρνητικά τις μέλισσες, προειδοποιούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους. Συγκεκριμένα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε περιορισμό της ποικιλίας των καλλιεργειών, στερώντας από τους επικονιαστές πλούσια και ποικίλη τροφή. Οι ερευνητές εντόπισαν μικροπλαστικά σε κυψέλες σε όλη την Ευρώπη – σε 315 αποικίες μελισσών βρέθηκαν συνθετικά υλικά όπως PET. Ο τεχνητός φωτισμός τη νύχτα, κυρίως από φανούς δρόμου, μειώνει τις επισκέψεις των νυχτόβιων επικονιαστών στα άνθη κατά 62%, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την επιβίωση, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξή τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία καταλήγουν στις κυψέλες και στο μέλι, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά των μελισσών. Επιπλέον, τα «κοκτέιλ» φυτοφαρμάκων παρότι κρατούνται εντός «ασφαλών» ορίων, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλες ουσίες και να προκαλέσουν επιβλαβή αποτελέσματα.

«Ο εντοπισμός νέων απειλών και η έγκαιρη δράση για την προστασία των επικονιαστών είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή περαιτέρω σημαντικής μείωσης του πληθυσμού τους. Δεν διακυβεύεται μόνο η βιοποικιλότητα — οι επικονιαστές αποτελούν θεμέλιο των συστημάτων τροφίμων, της ανθεκτικότητας στο κλίμα και της οικονομικής σταθερότητας. Προστατεύοντάς τους, στην ουσία προστατεύουμε και τον ίδιο μας τον εαυτό», εξηγεί ο καθηγητής Σάιμον Ποτς, επικεφαλής της έκθεσης.

Οι συγγραφείς της έκθεσης ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία για την καταπολέμηση της ρύπανσης από αντιβιοτικά, μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δημιουργία οικοτόπων πλούσιων σε άνθη εντός ηλιακών πάρκων και καλλιέργειες με αυξημένη παραγωγή γύρης και νέκταρ.

«Θα χρειαστεί συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών. Πρέπει να διατηρήσουμε, να διαχειριστούμε και να βελτιώσουμε τους φυσικούς μας οικοτόπους ώστε να γίνουν ασφαλή καταφύγια για τους επικονιαστές. Ακόμη και μεμονωμένες ενέργειες, όπως η δημιουργία χώρων φωλιάσματος στις αυλές μας, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Όμως, η ατομική δράση πρέπει να συνδυάζεται με πολιτικές αποφάσεις, ώστε οι ιδιωτικοί κήποι, οι αγροτικές εκτάσεις και οι δημόσιοι χώροι να μετατραπούν σε φιλόξενα περιβάλλοντα για τους επικονιαστές» δήλωσε η συν-συγγραφέας της έκθεσης, Δρ. Ντίπα Σεναπάθι, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

ΠΗΓΗ: Guardian

Πάτρα: “Έφυγε” ένα γλυκύτατο κορίτσι! Της είπαν το “τελευταίο” αντίο

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στoν Θρασύβουλο Μαυρομμάτη – ΦΩΤΟ

Δυτ. Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Τραυματίστηκε και ο άνδρας που το είχε αγκαλιά – Έπεσαν μαζί από τη μάντρα – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ

Δυτική Αχαΐα: Κατέληξε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Καραμανδάνειο

Πάτρα: Ασύλληπτες εικόνες από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου – Πυρετώδεις εργασίες των συνεργείων (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Ανεμοστρόβιλος “χτύπησε” την Πάτρα – Έπεσαν δένδρα, έσπασαν τζαμαρίες (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)