Ουγγαρία και Σλοβακία δεν θα στηρίξουν το 18ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας

23/06/2025 | 21:53

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία αποφάσισαν να μην στηρίξουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή άλλης μια δέσμης κυρώσεων, της 18ης στη σειρά, σε βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Οι δύο χώρες αποφάσισαν να μπλοκάρουν τις κυρώσεις, αντιδρώντας στα σχέδια της ΕΕ να διακόψει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν ότι θεωρούν αυτή τη δήλωση ως διαπραγματευτική τακτική και αναμένουν ότι θα βρεθεί μια λύση πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στα τέλη της εβδομάδας.

Προκειμένου να εγκριθούν οι κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών. Η Ουγγαρία έχει απειλήσει πολλές φορές να μην εγκρίνει τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία ή την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, κάτι που γίνεται κάθε έξι μήνες.

«Το κάναμε επειδή η ΕΕ (…) θέλει να εμποδίσει χώρες μέλη, όπως είναι η Ουγγαρία και η Σλοβακία, να αγοράζουν φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο και φτηνό ρωσικό πετρέλαιο, όπως έκαναν μέχρι πρότινος», είπε ο Σιγιάρτο.

Στις 10 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις τράπεζές της και τη στρατιωτική βιομηχανία της χώρας. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είπε ότι η χώρα του δεν θα στηρίξει αυτές τις κυρώσεις παρά μόνο εάν η Επιτροπή βρει μια λύση που θα βοηθήσει τη χώρα του να αντιμετωπίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα.

Τόσο η Σλοβακία όσο και η Ουγγαρία παρέμειναν εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και διατηρούν καλές σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ άλλες χώρες μέλη μείωσαν δραστικά τις εισαγωγές τους.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν προέτρεψε την ΕΕ να αποσύρει από την ατζέντα των συζητήσεων την προτεινόμενη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αερίου και πετρελαίου, επειδή αναμένεται αύξηση της τιμής της ενέργειας μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Ιράν.

protothema.gr

Σοκ στην Πάτρα: Ο καθηγητής Στέφανος Σκαρπέλος είναι ο άνδρας που πνίγηκε στα Βραχνέικα

Πάτρα: Αυτός είναι ο άνδρας που σκοτώθηκε στα έργα στη Βόνιτσα – Θρήνος στην πόλη και στους φιλάθλους του Ολυμπιακού

Δυτ. Ελλάδα: Αυτός είναι ο 50χρονος ποδηλάτης που έχασε τη ζωή του μετά από παράσυρση – Ήταν πατέρας ενός παιδιού

Αχαΐα: «Έφυγε» ο Πέτρος Μαρσέλος- Θλίψη στον ιατρικό κόσμο

Πάτρα: Κουκουλοφόροι άναψαν φωτιά έξω από σχολείο, πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς και προκάλεσαν φθορές σε περιπολικό

Πάτρα: Πάρκαρε το μηχανάκι της σε πολυκατάστημα και της βγήκε ξινό – Της το έβαλαν στο μάτι, τι είχε κάτω από τη σέλα

Πάτρα: Πετάχτηκαν στο δρόμο οι γείτονες από τα ουρλιαχτά κοριτσιού – Τι συνέβη

Τέλος στο θρίλερ σε Πάτρα και Κ. Αχαΐα με τον 13χρονο που εξαφανίστηκε – Πού και γιατί κρυβόταν – ΝΕΟΤΕΡΑ