Οριακό προβάδισμα υπέρ Ερντογάν

13/04/2017 | 18:57

Στην Τουρκία έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα, με το οποίο δεν θα κριθεί μόνο η αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, αλλά και η μελλοντική πορεία της χώρας και οι σχέσεις της με τη Δύση. Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις του Ινστιτούτου Gezici, καταγράφεται οριακό προβάδισμα του προέδρου Ερντογάν. 

Το 51,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα εγκρίνει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, έναντι 48,7% που απάντησε αρνητικά. Άγνωστος Χ η συμμετοχή των αναποφάσιστων. 

Το πακέτο το οποίο καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν αποτελείται από 18 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και προβλέπει τη μεταφορά στον πρόεδρο κεντρικών εξουσιών που κανονικά ασκεί ένας πρωθυπουργός. Κατόπιν αυτού, το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται. 

«Υπάρχει εκφοβισμός των οπαδών τού “όχι”» 

Τη δύσκολη θέση των πολιτών που θα ψηφίσουν «όχι» στη συνταγματική αλλαγή επισημαίνει ο Μίχαελ Λινκ, διευθυντής του τμήματος δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). 

Σε συνέντευξη που δημοσιεύει η σημερινή Die Welt ο Λινκ σημειώνει ότι οι πολέμιοι της συνταγματικής αναθεώρησης είναι εκτεθειμένοι σε περιορισμούς που πηγάζουν από το γεγονός ότι η χώρα συνεχίζει να είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

«Υπάρχει εκφοβισμός των οπαδών τού όχι, ενώ πολλά ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση τους περιγράφουν με μελανά χρώματα ως εχθρούς», είπε χαρακτηριστικά. 

Στο μεταξύ, ειρηνική διαδήλωση για τον γερμανοτουρκικής καταγωγής φυλακισμένο στην Τουρκία ανταποκριτή της εφημερίδας die Welt, Ντενίζ Γιτσέλ, προγραμματίζεται το απόγευμα στην πόλη Φλέρσχαϊμ, στην οποία γεννήθηκε. Ο Γιτσέλ κρατείται από τα μέσα Φεβρουαρίου στη φυλακή της Σηλυβρίας. 

Deutsche Welle

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο