«Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί αστρονομικά, ενώ τόσοι πολλοί απλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα», δήλωσε στην έκθεση η Ρεμπέκα Ρίντελ, επικεφαλής πολιτικής για την οικονομική και φυλετική δικαιοσύνη στην Oxfam America.
Μασκ: Έγινε πλουσιότερος κατά 186 δισ. δολάρια
Για να μετρήσει τα κέρδη των πλουσιότερων, η Oxfam μέτρησε τις εκτιμώμενες μεταβολές πλούτου των 10 κορυφαίων στη λίστα Forbes Real Time Billionaire μεταξύ τέλους Απριλίου 2024 και τέλους Απριλίου 2025.
Ο Ίλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών κερδών που αποκόμισαν οι υπερπλούσιοι, με την καθαρή του περιουσία να αυξάνεται κατά 186,1 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος. Μια ανάλυση το περασμένο φθινόπωρο διαπίστωσε ότι ο Μασκ, μια κεντρική φιγούρα στην επιστροφή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο.
Η καθαρή περιουσία του επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και του κληρονόμου της Walmart, Ρομπ Γουόλτον, αυξήθηκε κατά 38,7 δισεκατομμύρια δολάρια ο καθένας. Ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ κέρδισε 34,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο, ενώ ο κληρονόμος της Walmart, Τζιμ Γουόλτον, κέρδισε 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μερικοί δισεκατομμυριούχοι, όπως οι συνιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, έχασαν πλούτο κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.
Η Oxfam… αχνοβλέπει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο
Η Oxfam υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών, μια νομοθετική προτεραιότητα του Τραμπ, θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση εις βάρος των απλών ανθρώπων υπέρ των πιο εύπορων.
«Βλέπουμε να σχεδιάζεται ένας φορολογικός κώδικας που θα φέρει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στον κόσμο», δήλωσε ο Ρίντελ.
Ορισμένοι προοδευτικοί έχουν ζητήσει την καταπολέμηση της ανισότητας επιβάλλοντας φόρο πλούτου στους υπερεκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους. Η Oxfam διαπίστωσε ότι ένας φόρος 3% στον πλούτο άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα συγκέντρωνε 50 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από τους 10 πλουσιότερους Αμερικανούς – αρκετά για να παρέχουν επισιτιστική βοήθεια για ένα έτος σε 22,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Φυσικά, η φορολόγηση του πλούτου θα ήταν πολύ δύσκολη, εν μέρει επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να αποτιμηθεί η καθαρή αξία. Και ορισμένοι νομικοί μελετητές έχουν αμφισβητήσει το κατά πόσον ένας φόρος πλούτου είναι καν συνταγματικός.
Τα περισσότερα κέρδη θα πήγαιναν στο πλουσότερο 10%
Οι νομοθέτες συζητούν εάν και πώς θα επεκτείνουν τον Νόμο περί Φορολογικών Περικοπών και Απασχόλησης του 2017, τον υπογραφόμενο φορολογικό νόμο του Τραμπ.
Το νομοσχέδιο που έχει προωθηθεί στη Βουλή θα καταστήσει μόνιμες ουσιαστικά όλες τις φοροαπαλλαγές ατομικού εισοδήματος από τον νόμο του 2017 και θα μειώσει προσωρινά τους φόρους στα φιλοδωρήματα και τις υπερωρίες.
Η νομοθεσία, γνωστή ως «One Big Beautiful Bill Act», θα αυξήσει τους πόρους για τα νοικοκυριά των ΗΠΑ, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από το μη κομματικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO). Ωστόσο, αυτά τα κέρδη δεν θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
Οι πόροι των νοικοκυριών θα μειωθούν κατά 4% το 2033 για το κατώτερο 10% των εισοδημάτων, διαπίστωσε το CBO. Αντίθετα, το κορυφαίο 10% των εισοδημάτων θα κερδίσει 2% σε αυτό το διάστημα λόγω των χαμηλότερων φόρων.
Ο εν λόγω νόμος θα αυξήσει την οικονομική παραγωγή της χώρας, μετρούμενη με βάση το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), κατά 0,5% σε 10 χρόνια και 1,7% σε 30 χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του Penn Wharton Budget Model. Αυτά τα οικονομικά κέρδη θα τροφοδοτηθούν από υψηλότερες αποταμιεύσεις και προσφορά εργασίας, με κίνητρα ένα ασθενέστερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, διαπίστωσε το πανεπιστήμιο Penn Wharton.
Τα κέρδη του νομοσχεδίου θα πάνε δυσανάλογα στους πλούσιους, σύμφωνα με την ανάλυση. Το κορυφαίο 10% των εισοδημάτων θα λάβει περίπου τα δύο τρίτα (65%) της συνολικής αξίας από την εφαρμογή του νόμου, ενώ τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο κατώτερο 20% θα χάσουν περίπου 1.035 δολάρια το 2026 λόγω περικοπών στο Medicaid, στα κουπόνια τροφίμων και σε άλλες αλλαγές, σύμφωνα με το Penn Wharton.
Ο Κεντ Σμέτερς, καθηγητής επιχειρηματικής οικονομίας και δημόσιας πολιτικής στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δήλωσε στο CNN ότι το κορυφαίο 10% των νοικοκυριών θα κερδίσει φορολογικές περικοπές αξίας περίπου 3,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 10 ετών. Ο Σμέτερς, ο οποίος διαχειρίζεται το Penn Wharton Budget Model, σημείωσε ότι το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ είναι «πολύ προοδευτικό», με την ίδια ομάδα να πληρώνει περίπου το 70% όλων των ομοσπονδιακών φόρων εισοδήματος και μισθοδοσίας.
Η Δημοκρατική Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν από τη Μασαχουσέτη δήλωσε ότι το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών είναι ένα «δώρο» για τους πλούσιους.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο προσπαθούν να πετύχουν μαζικές φορολογικές εκπτώσεις για τους πλουσιότερους Αμερικανούς – εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους που γίνονται όλο και πιο πλούσιοι μέρα με τη μέρα. Οι δισεκατομμυριούχοι δεν χρειάζονται άλλο ένα διάλειμμα, αλλά οι εργαζόμενοι», δήλωσε ο Γουόρεν σε δήλωσή του στο CNN.
Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, λέει ότι οι δημοσιονομικές προτεραιότητες του Τραμπ θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς να ευημερήσουν, επεκτείνοντας τα κέρδη από την πρώτη του θητεία.
Πηγή: ΟΤ