Ο Τραμπ διέταξε τη CIA να κάνει μυστικές επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα – Στο στόχαστρο ο Νικολάς Μαδούρο

16/10/2025 | 06:39

Στον Νικολάς Μαδούρο και στην αλλαγή του καθεστώτος στη Βενεζουέλα, στοχεύει ανοιχτά πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης (15.10.2025) ώρα Ελλάδας ότι έδωσε άδεια στη CIA να δραστηριοποιηθεί στη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την κρίση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Καράκας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε την Τετάρτη τις αναφορές ότι εξουσιοδότησε την CIA να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα, σηματοδοτώντας μία απότομη κλιμάκωση των προσπαθειών των ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Οι «New York Times» ανέφεραν για πρώτη φορά την απόρρητη οδηγία, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν την απόφαση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ενέκρινε την ενέργεια για δύο βασικούς λόγους:

Καταρχάς, ισχυρίστηκε ότι η Βενεζουέλα απελευθερώνει μεγάλο αριθμό κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων ατόμων από ψυχιατρικές εγκαταστάσεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συχνά διασχίζοντας τα σύνορα λόγω, όπως είπε, της πολιτικής ανοιχτών συνόρων. Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε ποια σύνορα διασχίζονταν.

Ο δεύτερος λόγος, πρόσθεσε, ήταν η μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών που εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω της εγκληματικής οργάνωσης «Tren de Aragua» από τη Βενεζουέλα, μεγάλο μέρος των οποίων διακινείται διά θαλάσσης.

«Νομίζω ότι η Βενεζουέλα βιώνει ένταση…», σχολίασε ο Τραμπ, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε εάν η CIA έχει την εξουσία να εκτελέσει τον Μαδούρο!

Μαδούρο: Εντολή για στρατιωτικές ασκήσεις

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (14.10.2025), ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας έδωσε την Τρίτη εντολή για τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων ως απάντηση στην ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά των ακτών της χώρας.

«Θα ενεργοποιήσουμε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις συνολικής άμυνας, λαϊκής άμυνας και αστυνομικής άμυνας», ανακοίνωσε ο Μαδούρο σε ένα ηχητικό μήνυμα στο Telegram.

Αυτή η κινητοποίηση στοχεύει στο «να κερδίσουμε την ειρήνη» υπερασπιζόμενοι «τα όρη, τις ακτές, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα εργοστάσια, τις αγορές» της χώρας, υπογράμμισε ο επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας μετέδωσε πλάνα με θωρακισμένα οχήματα να έχουν αναπτυχθεί στη συνοικία Πετάρε στο Καράκας, μία από τις πολυπληθέστερες στη χώρα.

Οι ασκήσεις αφορούν, εκτός της πρωτεύουσας, τη γειτονική πολιτεία Μιράντα, με τον συνολικό πληθυσμό να υπολογίζεται στα 7 εκατομμύρια κατοίκους.

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ένας νεκρός από το τροχαίο στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας – Δύο σοβαρά τραυματίες – Μικροεπεισόδια στο σημείο – ΦΩΤΟ

Οι “έξυπνες” κάμερες μπήκαν και στην Πάτρα – Σε ποια σημεία θα μας καταγράφουν

Πάτρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στο μπλόκο της Περιμετρικής-Οι αγρότες παρέδωσαν δύο λωρίδες μετά από συμφωνία μα την Αστυνομία-Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κλειστή η Περιμετρική μέσα στις γιορτές από τους αγρότες – Έπεται κυκλοφοριακή κατάρρευση στην Πάτρα!

Ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα για την παχυσαρκία με 30.000 δικαιούχους – Ποιοι θα λάβουν σήμερα και αύριο SMS

Αγρίνιο: Σμπαράλια έγινε αυτοκίνητο μετά από τροχαίο με εγκλωβισμό του οδηγού (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: ΙΧ “καρφώθηκε” σε πινακίδα εμπορικού κέντρου (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Νέο “χτύπημα” της Δίωξης Ναρκωτικών – Χειροπέδες σε μάνα και γιο