Ο Ρούμπιο ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

20/08/2025 | 22:18

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος δύο δικαστών –ενός Γάλλου και μιας Καναδής– καθώς και δύο εισαγγελέων, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει γίνει το μαύρο πρόβατο της κυβέρνησης Τραμπ.

Οι κυρώσεις αυτές προστίθενται στις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν στις αρχές Ιουνίου, οι οποίες είχαν στόχο άλλους τέσσερις δικαστές του ΔΠΔ. Και τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν.

“Σήμερα, ονομάζω την Κίμπερλι Προστ από τον Καναδά, τον Νικολά Γκιγιού από τη Γαλλία, τη Ναζάτ Σαμίμ Χαν από τα Φίτζι και τον Μαμ Μαντιάγε Νιάνγκ από τη Σενεγάλη” για “την απευθείας συμμετοχή τους στις προσπάθειες που κατέβαλε το ΔΠΔ για να διενεργήσει έρευνα, να συλλάβει, να θέσει υπό κράτηση ή να διώξει πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών ή του Ισραήλ, χωρίς τη συγκατάθεση της μιας ή άλλης χώρας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, σε ανακοίνωση. Και οι τέσσερις δικαστικοί έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις που συνδέονται με τον Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “εξέφρασαν ξεκάθαρα και αυστηρά την αντίθεσή τους στην πολιτικοποίηση του ΔΠΔ”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι το όργανο αυτό, που έχει την έδρα του στη Χάγη, συνιστά “απειλή για την εθνική ασφάλεια και χρησιμοποιήθηκε ως νομικό πολεμικό μέσο κατά των ΗΠΑ και του στενού συμμάχου τους, του Ισραήλ”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενοχλούνται κυρίως για διαδικασίες που έχουν στόχο Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ύποπτους για φερόμενα εγκλήματα πολέμου ή ακόμη για τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του πρώην υπουργού του στην Άμυνα, Γιόαβ Γκάλαντ, που θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο στη Γάζα.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν συνίστανται στην απαγόρευση εισόδου στο αμερικανικό έδαφος και στο πάγωμα ενδεχόμενων περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ και οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με τα πρόσωπα αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αχαΐα: Φωτιά στο Λιβάρτζι Καλαβρύτων – Μήνυμα του 112, επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Θλίψη για το θάνατο 22χρονου Πατρινού σε τροχαίο στην Κέρκυρα – Ήταν γιος γνωστού προπονητή στίβου

Αιτωλοακαρνανία: Επικίνδυνη πυρκαγιά, τι γίνεται στην Ιόνια Οδό (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Αχαΐα: Στο νοσοκομείο τετραμελής οικογένεια μετά από σοβαρό τροχαίο (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ο 21χρονος οδηγός της μηχανής πήγε να καταθέσει υπέρ του 25χρονου, αλλά συνελήφθη για εμπρησμό – Είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης – Επιβεβαιώνει η ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: “Έφυγε” ένας υπέροχος άνθρωπος – Συγκίνηση για τον συνταξιούχο υπάλληλο και παλιό αθλητικογράφο Νίκο Νικολάου

Ένας από τους κορυφαίους Αχαιούς αθλητές είναι ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός στην Πλαζ

Πάτρα: Νέα προθεσμία πήρε ο 25χρονος που συνελήφθη για φωτιά στο Γηροκομειό – Την Δευτέρα στον Ανακριτή, κατέρρευσε ο πατέρας του έξω από τα Δικαστήρια (ΦΩΤΟ)