Ο πρόεδρος της Κίνας υπόσχεται στον Πούτιν να προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη

31/12/2024 | 20:04

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα προωθήσει την «παγκόσμια ειρήνη» σε μήνυμά του για το νέο έτος που απηύθυνε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταδίδουν κινεζικά επίσημα ΜΜΕ.

«Μπροστά σε ταχείες αλλαγές που δεν είχαμε ξαναδεί εδώ κι έναν αιώνα και στην ταραχώδη διεθνή κατάσταση, η Κίνα και η Ρωσία θα συνεχίσουν να προχωρούν χέρι-χέρι, στον δίκαιο δρόμο του να παραμένουν αδέσμευτες, προσηλωμένες στη μη σύγκρουση», ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ στο μήνυμά του στον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Δεν διευκρινίστηκε από την κινεζική κυβέρνηση αν οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά ή όχι.

Η Κίνα αυτοπροβάλλεται ως ουδέτερος παράγοντας στη σύρραξη στην Ουκρανία και υποστηρίζει επίσημα τις προσπάθειες για να επιτευχθεί «πολιτική ρύθμιση» της σύρραξης, που το Πεκίνο πάντως απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει.

Αλλά οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το Πεκίνο πως προσφέρει καίριας σημασίας οικονομική υποστήριξη στη Ρωσία, καθώς επιτρέπει στη Μόσχα να συνεχίζει τον πόλεμο που οδεύει να κλείσει τρία χρόνια.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσαν τέσσερις κινεζικές επιχειρήσεις στη μαύρη λίστα τους διότι, κατ’ αυτή, προμηθεύουν με νευραλγικής σημασίας συστατικά για την κατασκευή drones και με μικροεπεξεργαστές τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

«Ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί η διεθνής κατάσταση, η Κίνα θα παραμείνει σθεναρά δεσμευμένη στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεών της συνολικά, προωθώντας τον εκσυγχρονισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά και συμβάλλοντας στην παγκόσμια ειρήνη», ανέφερε ο κ. Σι, σύμφωνα με το CCTV.

Οι δυο ηγέτες προβάλλουν την εξαίρετη προσωπική σχέση τους. Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτηρίζει τον ρώσο ομόλογό τον «καλύτερό του φίλο». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλεί τον κινέζο ομόλογό του «αξιόπιστο σύμμαχο».

Κατά το CCTV, ο κ. Σι θύμισε πως το 2024 συμπληρώθηκε η 75η επέτειος της αποκατάστασης διμερών διπλωματικών σχέσεων, «σημαντικό ορόσημο» γι’ αυτές.

«Έπειτα από 75 χρόνια διακυμάνσεων, οι σχέσεις της Κίνας και της Ρωσίας έγιναν προοδευτικά ωριμότερες και σταθερότερες», συμπλήρωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΣΟΚ: 21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Θρήνος στην Εγλυκάδα Πατρών

Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του “γάτου” Νίκου Παπαδημητρόπουλου

Πάτρα: Πέθανε ο δολοφόνος της Κωνσταντίνας Κουλούρη και της Ρεγγίνας Παπανδρέου

Πέθανε ξαφνικά η 28χρονη κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

Πάτρα: Τροχαίο με τραυματισμό στην Παραλία – Σύγκρουση ΙΧ με δίκυκλο (ΦΩΤΟ)

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον περιφερειακό σύμβουλο Άρη Τηλιγάδη, που “έφυγε” μετά από μάχη με ασθένεια

“Bγήκαν” μαχαίρια έξω από νυχτερινό κέντρο – Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο κέντρο της Πάτρας

Ολυμπία Οδός: Ξεκίνησε από χθες η εκτροπή κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική από τον κόμβο Οβρυάς, λόγω εργασιών για το νέο αυτοκινητόδρομο