Ο Πούτιν πρότεινε απευθείας διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη

11/05/2025 | 08:01

Λίγες ώρες μετά την παρουσία Μερτς, Μακρόν, Τουσκ και Στάρμερ στον Κίεβο και το μήνυμα των Ευρωπαίων προς την Μόσχα (εκεχειρία 30 ημερών αλλιώς έρχονται νέες πιο αυστηρές κυρώσεις), ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.

Με τον τρόπο αυτό ο Βλαντιμίρ Πούτιν ουσιαστικά απέρριψε το τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Πούτιν σε εκπροσώπους του Τύπου στο Κρεμλίνο.

«Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου επανάληψη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», διεμήνυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ενημερώνοντας πως θα συνομιλήσει τις επόμενες ώρες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Αύριο έχουμε προγραμματισμένη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Ερντογάν. Θέλω να του ζητήσω να παράσχει μια τέτοια ευκαιρία για διαπραγματεύσεις στην Τουρκία, ελπίζοντας ότι θα επιβεβαιώσει την επιθυμία του να συμβάλει στην αναζήτηση ειρήνης στην Ουκρανία».

Σημείωσε πως: «Είμαστε αποφασισμένοι για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Σκοπός τους είναι η εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης, ώστε να εγκαθιδρύσουμε μια μακροπρόθεσμη, διαρκή ειρήνη με ιστορική προοπτική».

«Δεν αποκλείουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε κάποια νέα κατάπαυση του πυρός και μια πραγματική εκεχειρία, η οποία θα τηρείται όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από από την ουκρανική πλευρά και η οποία θα ήταν το πρώτο βήμα, επαναλαμβάνω, για μια μακροχρόνια βιώσιμη ειρήνη, και όχι ένας πρόλογος για την συνέχιση της ένοπλης σύγκρουσης», προσέθεσε.

Συνέχισε λέγοντας πως: «Επαναλαμβάνω, η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις χωρίς καμία προϋπόθεση. Υπάρχουν στρατιωτικές ενέργειες, ένας πόλεμος, τώρα, και εμείς προτείνουμε να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν όχι από εμάς».

Υποστήριξε, δε, πως «η Ρωσία έχει επανειλημμένα προβεί σε πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον διάλογο με την ουκρανική πλευρά», προσέθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την πρόταση Πούτιν σημείωσε πως είναι «ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι αρκετό».

«Μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός δεν προηγείται των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους καθώς κατέβαινε από το τρένο στην Πολωνία, κατά την επιστροφή του από το Κίεβο, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν «αναζητά διέξοδο, αλλά εξακολουθεί να θέλει να κερδίσει χρόνο».

Πυρά κατά του Κιέβου

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξή του δήλωσε πως «οι αρχές του Κιέβου δεν ανταποκρίθηκαν σε καμία από τις προτάσεις μας για κατάπαυση του πυρός», προσέθεσε και ανέφερε που «κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της κηρυχθείσας κατάπαυσης του πυρός, το Κίεβο έκανε 5 απόπειρες επίθεσης στα ρωσικά σύνορα. Στην περιοχή του Κουρσκ και στα σύνορά της με την περιοχή του Μπέλγκοροντ. Αυτό συνέβη ακριβώς κατά τις ημέρες της εκεχειρίας που κηρύξαμε. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν άλλες 36 επιθέσεις προς άλλες κατευθύνσεις».

Έσπευσε βέβαια να επισημάνει πως οι επιθέσεις αποκρούστηκαν και «ο εχθρός υπέστη πολύ μεγάλες απώλειες. Οι στρατιωτικοί μας εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας της Ημέρας της Νίκης δεν είχαν καμία στρατιωτική σημασία, πραγματοποιήθηκαν καθαρά για πολιτικούς λόγους».

«Το καθεστώς του Κιέβου παραβίασε επιδεικτικά, περίπου 130 φορές, το 30ήμερο, θέλω να το τονίσω αυτό, 30ήμερο – από τις 18 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου – μορατόριουμ επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, το οποίο κηρύχθηκε σύμφωνα με τη συμφωνία μας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», υποστήριξε.

«Ούτε η πασχαλινή εκεχειρία που ξεκίνησε από τη Ρωσία τηρήθηκε. Το καθεστώς εκεχειρίας παραβιάστηκε από τους ουκρανικούς σχηματισμούς σχεδόν 5.000 φορές», προσέθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος άσκησε κριτική σε κράτη της Ευρώπης, τα οποία συνεχίζουν να απευθύνονται στη Ρωσία με τελεσίγραφα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις τους θα αποκατασταθούν.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αργά ή γρήγορα, στηριζόμενοι μεταξύ άλλων στα διδάγματα της ιστορίας, στη γνώμη των λαών μας, θα αρχίσουμε να κινούμαστε προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης εποικοδομητικών σχέσεων με τα κράτη της Ευρώπης. Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σήμερα εξακολουθούν να μην εγκαταλείπουν την αντιρωσική ρητορική και τις σαφώς επιθετικές ενέργειες εναντίον μας και εξακολουθούν να προσπαθούν, όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή, να μας μιλούν, ουσιαστικά, με αγενή τρόπο και με τελεσίγραφα», είπε χαρακτηριστικά.

Ρωσική επίθεση στο Κίεβο

Την ίδια ώρα, οι μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας προσπαθούν να απωθήσουν ρωσική αεροπορική επίθεση εναντίον του Κιέβου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε λίγες ώρες αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε άμεσες συνομιλίες με την Ουκρανία.

Πάτρα: Η Τροχαία “έκοψε” τα μεσάνυχτα κόντρες οδηγών στην Περιμετρική-Στη συνέχεια ο “ραλίστας” έπεσε σε σταθμευμένο όχημα

Πάστα φλώρα νηστίσιμη

Ζέτα Μακρυπούλια: «Με ενδιέφερε πάρα πολύ ο έρωτας, όλη μου η προσοχή ήταν στραμμένη εκεί»

Το σχέδιο για ταχύτερη απομείωση του χρέους – Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το 2025

Το Κατάρ προτίθεται να προσφέρει ένα προεδρικό αεροσκάφος αξίας 400 εκατ. δολαρίων στον Ντόναλντ Τραμπ

Κώστας Σβόλης: Δημοτική Αρχή, ανικανότητα ή ποιοτική ανεπάρκεια;

Νετζήπογλου: «Όλοι θεωρούσαν ότι δεν είμαστε για εδώ, εμείς το πιστεύαμε – Ζωντανός θρύλος ο Σάκοτα»

Co-parenting: Μπορεί μια οικογένεια να παραμείνει ενωμένη ακόμα κι όταν η σχέση των γονιών τελειώσει;