Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος «τρομάζει» και τον Έλληνα ΥΠΕΘΟ

09/04/2025 | 17:17

«Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αυταπόδεικτα καλή», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης σχετικά με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ και τη διεθνή αναταραχή που προέκυψε.

Προσέθεσε ότι «θα εστιάσουμε και θα εμβαθύνουμε περισσότερο στην πολιτική μας και στη δημοσιονομική σταθερότητα. Θα είμαστε πολύ συντηρητικοί ως προς τη δημοσιονομική πολιτική και θα εμβαθύνουμε όλο και περισσότερο σε μεταρρυθμίσεις και δυναμικές που ελευθερώνουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας».

 

Και είπε ότι «ο στρατηγικός σχεδιασμός στα δημοσιονομικά θα είναι ο ίδιος και αυτή είναι η σοφία της νέας προσέγγισης και από την ΕΕ» με το πλαίσιο των δαπανών.

Από το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός ανέφερε (σε ερώτηση εάν από το πλεόνασμα θα υπάρξουν χορηγήσεις) ότι η προτεραιοποίηση είναι σε τρία σκέλη: Εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική.

Για το πρώτο σκέλος, είπε ότι υπήρξαν εξοικονομήσεις δαπανών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο πρωθυπουργός αποφάσισε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πολιτική (με τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις). Επισημαίνοντας ότι «πρέπει μα μειωθούν οι φόροι» και αυτό έχει αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο». Αλλά, πρόσθεσε, ότι η απάντηση πρέπει να είναι εντός πλαισίου και η δημοσιονομική σταθερότητα είναι απόλυτη συνθήκη για να γίνει αυτό.

Και έφερε ως παράδειγμα ότι ο κατώτατος μισθός για έναν πολίτη με δύο παιδιά αυξήθηκε έως και 40% από το 2019. «Υπάρχει κοινωνική ανάγκη και σε αυτή πρέπει να απαντήσουμε», κατέληξε.

Για το εάν θα δοθούν 13ος και 14ος μισθός και 13η και 14η σύνταξη, ο υπουργός επανέλαβε ότι το κόστος είναι 7,8 δισ. ευρώ και «όχι, δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Δεν είναι στο τραπέζι αυτή η πολιτική».

Δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει στήριξη σε όλους και ανέφερε ότι την τελευταία διετία οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους είναι 2,7 δισ. ευρώ ή 1,3 μισθοί ανά υπάλληλο, ενώ οι αυξήσεις στους συνταξιούχους υπερβαίνουν το 10%. Επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είναι σταθερή η χώρα για να μπορούμε να είμαστε σε θέση να κάνουμε ευεργετικές ενέργειες για το σύνολο του πληθυσμού».

Για το θέμα της ακρίβειας, δήλωσε ότι είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, με έμφαση στους ελέγχους με τα νέα ψηφιακά εργαλεία. Ενώ υπεραμύνθηκε του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, λέγοντας ότι από αυτήν την πολιτική αντλήθηκε άνω του 0,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, ερωτηθείς για τη δημοσκοπική ενίσχυση των λεγόμενων αντισυστημικών κομμάτων, απάντησε ότι «υπάρχουν πολλές αντίθετες λέξεις με τον λαϊκισμό, που βίωσε η Ελλάδα. Να πράττεις, να έχεις ενσυναίσθηση και να έχεις το χέρι στο τιμόνι και αυτό να είναι σταθερό. Το χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ σταθερό. Πιστεύουμε βαθιά ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δίνει το χέρι και δεν κουνά το δάχτυλο». Προσθέτοντας εμφατικά ότι «όχι (δεν είμαστε) μια κυβέρνηση του δώσ’ τα όλα».

Πάτρα: Σήμερα η κηδεία του Βασίλη Αγγελόπουλο που “έφυγε” νωρίς

Πάτρα: Έπαθε έμφραγμα την ώρα που την έλουζαν σε κομμωτήριο

Νέο σοκ στη Δυτική Ελλάδα: Έφυγε από τη ζωή 28χρονος

Νέα τραγωδία στη Δυτική Ελλάδα: Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Αχαΐα: Πυρκαγιά σε καφέ (ΦΩΤΟ)

Παραλίγο τραγωδία στην Πάτρα: Πήγε να περάσει τον δρόμο και την “πάτησε” το λεωφορείο

Πάτρα: Τροχαίο με εμπλοκή δικύκλου – Τραυματίστηκε αστυνομικός

Αχαΐα: Διέρρηξαν εξοχικό πρώην Υπουργού – Τι αφαίρεσαν