Ο Γ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ακόμη δύο μειώσεις των επιτοκίων εντός του έτους

01/08/2024 | 20:59

To ενδεχόμενο να μειωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωώνη κάτω από το στόχο του 2% επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο στο Platow.de

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι νέες ενδείξεις ασθενούς οικονομικής δραστηριότητας και το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε επίπεδο χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί ο πληθωρισμός κάτω από το στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε νέα μείωση των επιτοκίων ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα. Όπως έχει τονίσει η πρόεδρος Λαγκάρντ, δεν βασιζόμαστε μόνο σε μεμονωμένα στοιχεία. Λαμβάνουμε υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες».

Επανέλαβε δε ότι ο ίδιος αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει φέτος σε δύο μειώσεις επιτοκίων, υπό την προϋπόθεση ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί όπως αναμένουμε. «Είμαστε στον σωστό δρόμο. Επιπλέον, η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που και αυτό συνηγορεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανάκαμψης, αναφέροντας ότι αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποιήσει την απειλή επιβολής δασμών, είναι πιθανόν να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας και θα ενταθούν οι πιέσεις προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή ενός συνδυασμού πληθωριστικών πιέσεων και ισχνής οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εορτασμός της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και της μνήμης του Αγίου Αρτεμίου στην Πάτρα

Αχαΐα – Απίστευτο τροχαίο: Εκσκαφέας παρέσυρε ΙΧ και το πέταξε σε χαντάκι – Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των επιβατών ΦΩΤΟ

Δυτ. Ελλάδα: Άφατη θλίψη για την 16χρονη Ζωή – Άννα Μπακατσέλου που “έφυγε” ξαφνικά

Το Σάββατο το τελευταίο «αντίο» στον Διονύση Σαββόπουλο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

Ενόχληση για την απουσία Δένδια από τη Βουλή 

Μιντιλόγλι: Έπεσε από φορτηγό στα έργα – Τραυματισμένος οδηγός στο νοσοκομείο (ΦΩΤΟ)

Δ. Παλούμπης: Οι πρώτες βροχές αποκάλυψαν την αλήθεια-Πατρών–Πύργου, ένας δρόμος προχειρότητας και σπατάλης

Πάτρα: Υποχώρησε το οδόστρωμα και “μπλόκαρε” όλη η Κανακάρη – Τι καταγγέλλουν καταστηματάρχες – ΦΩΤΟ