Ο Φειδίας, ο εκκεντρικός πρώην influencer νυν ευρωβουλευτής της Κύπρου, αφού αυτόν επέλεξε ο κυπριακός λαός να τον εκπροσωπήσει στην Ευρώπη, προκάλεσε σάλο πρόσφατα παίρνοντας την πρωτοβουλία να πάρει συνέντευξη προκειμένου να δημιουργήσει ένα podcast με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα Κατεχόμενα.
Όπως ήταν επόμενο, η αντίδραση ήταν έντονη, ενώ και η κυπριακή κυβέρνηση τοποθετήθηκε αρνητικά κατακρίνοντας τον ευρωβουλευτή, που με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά «νομιμοποιεί» ως Κύπριος πολίτης και μάλιστα ευρωβουλευτής, τον ψευδοηγέτη των Κατεχομένων.
Ο ίδιος σήμερα σε βίντεο που ανέβασε στο Χ, επιλέγει να δώσει εξηγήσεις για αυτή του την πρωτοβουλία κι ότι το έκανε για το καλό της Κύπρου, προσπαθώντας να καταφέρει αυτό που δεν έχουν καταφέρει οι προηγούμενοι, στα 51 χρόνια της τουρκικής κατοχής.
Αρχικά στο βίντεο παρουσιάζεται ειρωνικός, κάνοντας ότι βάζει τα κλάμματα επειδή η χώρα του τον «ακύρωσε» κι επειδή πολλοί συμπατριώτες του είναι θυμωμένοι μαζί τους. Και κάνοντας σαφές ότι ο λόγος που δημιούργησε αυτό το βίντεο είναι να μετριάσει το… «cancel» που υπέστη, όπως λέει, έδωσε εξηγήσεις.
Στο βίντεο αφηγείται σύντομα την ιστορία του Κυπριακού, ξεκινώντας από την οθωμανική περίοδο και όχι νωρίτερα, για να καταλήξει στην εισβολή του Αττίλα που συνέβη λόγω του πραξικοπήματος του Μακαρίου, όπως μας ενημερώνει. Και στη συνέχεια εξηγεί γιατί έκανε αυτή τη συνέντευξη.
«Ήταν καθήκον μου να καθίσω να συνομιλήσω με τον Τατάρ, γιατί πιστεύω ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με τη διπλωματία ανεξάρτητα από το πόσο ριζικά μπορεί να διαφωνώ μαζί του. Είναι προβληματικό να μη μιλάμε με ανθρώπους που διαφωνούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν τον αναγνωρίζω ως πρόεδρο, απλά πήγα να μιλήσω μαζί του. Και οι διαφωνίες μου φάνηκαν από όσους άκουσαν τη συνέντευξη».
Για να καταλήξει, με τον τρόπο που επιθυμεί και πιστεύει ο ίδιος ότι πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό, θεωρώντας μάλιστα ότι έκανε «καλό» στην πατρίδα του με αυτό που έγινε.
«Ήταν πολύ χρήσιμο για την Κύπρο ότι έκανα αυτό το podcast γιατί το Κυπριακό θα λυθεί με τη διπλωματία και την κατανόηση. Είναι καιρός να ανοίξει μια άμεση συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών», σημείωσε.