Ο γνωστός από το σκάνδαλο των υποκλοπών τη δεκαετία του ’90, Χρήστος Μαυρίκης, φέρεται να είναι ο άνθρωπος πίσω από την απόπειρα δωροδοκίας που κατήγγειλε δικαστής του Αρείου Πάγου. Για την περίεργη αυτή υπόθεση έχει δοθεί εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Ο επονομαζόμενος και «εθνικός κοριός» φέρεται να έδωσε την επιστολή στο δικαστή του Αρείου Πάγου και αναζητείται στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Στην επιστολή γινόταν αναφορά συγκεκριμένης εκκρεμούς υπόθεσης και υπήρχε η παράκληση για παρέμβαση του δικαστικού λειτουργού, ενώ παράλληλα αφηνόταν υπαινιγμός για την παροχή οικονομικών ανταλλαγμάτων.
Ο ανώτατος δικαστικός μόλις διάβασε το περιεχόμενο της επιστολής αμέσως προχώρησε σε καταγγελία στις αρχές παραδίδοντας την επιστολή ενώ έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για τα περαιτέρω.
Η υπόθεση Μαυρίκη
Το όνομα του Χρήστου Μαυρίκη έγινε γνωστό τον Απρίλιο του 1993. Ήταν ο υπάλληλος του ΟΤΕ που κατήγγειλε στα ΜΜΕ πως είχε παγιδεύσει το σταθερό τηλέφωνο του γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου κατ’ εντολή του στρατηγού, Νίκου Γρυλλάκη, συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσε να ακούσει από το ακουστικό του σπιτιού του κάθε τηλεφωνική συνομιλία του πολιτικού του αντιπάλου.
Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο πρωταγωνίστησε σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, αποκάλυψε ότι είχε τοποθετηθεί ένας μηχανισμός σε ΚΑΦΑΟ αρκετά κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ που όχι απλά παγίδευε τις τηλεφωνικές ομιλίες του προέδρου του, αλλά έδινε τη δυνατότητα στον πολιτικό αντίπαλό του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να τις ακούει από το σπίτι του.
Ο Χρήστος Μαυρίκης κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραπέμφθηκε, αλλά έπειτα από απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου δεν έφτασε ποτέ σε ειδικό δικαστήριο, για λόγους πολιτικής ομαλότητας.