Ο Άκης Τσελέντης για τα επίφοβα ρήγματα στην Ελλάδα και εκδήλωση τσουνάμι – ΒΙΝΤΕΟ

Δεν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας, ο φονικός σεισμός που σημειώθηκε στη μεθόριο του Ιράν με το Ιράκ, δήλωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών- Καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Ο κ. Τσελέντης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του “ΣΚΑΙ”, επεσήμανε “τέτοια ρήγματα και μεγάλους σεισμούς δεν έχουμε στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει πολλά ρήγματα αλλά είναι μικρά. Ακόμα και το περίφημο ρήγμα της Αταλάντης δεν “σπάει” ολόκληρο” για να προσθέσει πως οι μεγαλύτεροι σεισμοί που ήταν και καταστροφικοι στη χώρα μας ήταν μεγέθους 6.5 ρίχτερ. Οι υποδομές της χώρας σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών αντέχουν τέτοιους σεισμούς, καθώς το επίκεντρο τους εντοπίζεται σε θαλάσσιους χώρους, εάν όμως γίνουν στη ξηρά, θα έχουμε “τρομακτικές ζημιές”, ειπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενες στις περιπτώσεις της Πάρνηθας και της Πάτρας. “Στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει κανένας επιστήμονας που θα πει πως δεν θα γίνει σεισμός, απλά ευχόμαστε να γινει στη θάλασσα”, κατέληξε ο κ. Τσελέντης.

“Το ρήγμα της Αμοργού είναι το μεγαλύτερο από τα πέντε που εντοπίστηκαν στην πρόσφατα έρευνα, του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και πραγματοποιηθήκε με βαθυσκάφος. Το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιήθηκε το 1956 και είχε κάνει τσουνάμι 30 μέτρων στην Αμοργό, 20 μέτρα στη Φολέγανδρο και 10 μέτρα στην Αστυπάλαια.Το ρήγμα αυτό το ξεχναμε γιατί ενεργοποιείται καθε πολλές εκατοντάδες χρόνια”, δήλωσε ο κ. Τσελέντης.

Η αντισεισμική θωράκιση και προστασία των σχολείων είναι σκοπός της ζωής μου, δήλωσε ο κ. Τσελέντης. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, έχουν εγκατασταθεί σε σχολικά συγκροτήματα ειδικές συσκευές – σεισμογράφοι – δονητές.

Επιπλέον το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών,  έχει αναπτύξει ένα μοναδικό δίκτυο με ραδόνια. “Εχουμε βρει οτι το ραδόνιο πριν από μεγάλους σεισμούς αφήνει σημάδια. Εχουμε εγκαταστησεί 5 σταθμούς, εξοπλίζοντας τους με συσκευές από τη Ρωσία, έχοντας σημαντικά αποτελέσματα. Σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα κέντρο προδρόμων”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσελέντης.

Δείτε ΕΔΩ βίντεο

Μπήκαν στην Πάτρα οι αγρότες με τρακτέρ – Έκλεισαν την Περιμετρική, έβγαλαν με τα χέρια περιπολικό από το δρόμο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Επεισόδια στη Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου: H Αστυνομία μπλόκαρε τα τρακτέρ, πέρασαν πεζοί οι αγρότες, ξύλο, χημικά και χρήση κρότου-λάμψης (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Ουρές οχημάτων στην Περιμετρική της Πάτρας – Κλειστός επ’ αόριστον ο δρόμος από τους αγρότες, πρόταση στο τραπέζι για κινητοποίηση στη Γέφυρα την Τρίτη (ΦΩΤΟ)

Αυτός είναι ο Πατρινός που έχασε την ζωή του στο τροχαίο με το φορτηγό στην Ιόνια Οδό – Ήταν πατέρας τριών παιδιών

Σοκαριστικό τροχαίο στο κέντρο της Πάτρας: Ο δικυκλιστής εκφενδονίστηκε πάνω σε ΙΧ (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Αχαΐα: Το ΙΧ έφυγε από τον δρόμο – Ένας νεκρός, ένας τραυματίας

Τραγωδία σε παράδρομο της Ιόνιας Οδού – Νεκρός Πατρινός οδηγός φορτηγού μετά από ανατροπή (ΦΩΤΟ)

Αίγιο: Για παρακώλυση συγκοινωνιών κατηγορούνται δύο αγροτοσυνδικαλιστές – Δικογραφία και για τον αποκλεισμό στην Αχαγιά