Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Εκπέμπουν SOS οι εργαζόμενοι – “Κινδυνεύουν οι ασθενείς”

Στα όριά τους δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, όπως καταγγέλλουν σε επίσημη επιστολή τους προς τη διοίκηση

Με μόλις 11 άτομα προσωπικό, καλούνται να καλύψουν πρωινές, απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες, Σαββατοκύριακα και αργίες, αλλά και να υποστηρίξουν εξωτερικά ιατρεία όπως το Ουρολογικό και το Καρδιολογικό. Με λίγα λόγια: «όλα σε έναν και ένας για όλα».

Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι όχι μόνο δεν παίρνουν τις κανονικές τους άδειες, αλλά δουλεύουν με ένα ρεπό ανά εβδομάδα – όταν δεν προκύπτει έκτακτη ανάγκη. Ο τουρισμός έχει ήδη φέρει αύξηση των περιστατικών, και οι δύο νοσηλευτές ανά βάρδια δεν επαρκούν ούτε για απλή παρακολούθηση των ασθενών.

«Δεν είναι ασφαλές να εποπτεύουμε μόνοι μας τόσα σημεία: Ανάνηψη, Βραχεία Νοσηλεία, Αίθουσα Γύψου, Ψυχιατρικά περιστατικά…», καταγγέλλουν οι ίδιοι.

Έλλειψη γιατρών, διασωληνωμένοι χωρίς υποστήριξη

«Όταν υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής στην Ανάνηψη, η μία νοσηλεύτρια συνοδεύει τον γιατρό κι η άλλη μένει μόνη στο υπόλοιπο ΤΕΠ. Αν αυτό δεν είναι ρίσκο, τότε τι είναι;», διερωτώνται οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.

Παράλληλα, δεν έχει οριστεί υπεύθυνος γιατρός για το Τμήμα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να λιμνάζουν – κυριολεκτικά. Υπάρχουν περιστατικά που μένουν στο ΤΕΠ για πάνω από 12 ώρες, μέχρι να εξεταστούν ή να βρεθεί κλίνη.

Η κατάσταση επιβαρύνεται και από τις σημαντικές ιατρικές ελλείψεις. Το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο έναν μόνιμο Παθολόγο, ενώ δεν υπάρχουν επαρκείς Αναισθησιολόγοι και Ψυχίατροι. Το δε Δερματολογικό έχει πλέον μείνει ακέφαλο, αφού η μοναδική γιατρός αποχώρησε και η θέση παραμένει… κενή, χωρίς καν να έχει προκηρυχθεί.

«Πολλές φορές (…)  παραμένουν περιστατικά , κυρίως παθολογικά, έως και δώδεκα ώρες στο ΤΕΠ, μέχρι να εξετασθούν ή να εισαχθούν στην κλινική», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Κωνστανίνος Τσιμαράς και προσθέτει:

«Επίσης στην Ανάνηψη , όταν υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής, η μία από τις δύο νοσηλεύτριες θα πρέπει να είναι με το γιατρό και θα απομείνει η άλλη για όλο το ΤΕΠ. Στη Βραχεία Νοσηλεία παραμένουν επίσης ψυχιατρικά και κοινωνικά περιστατικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης δεν έχει ορισθεί υπεύθυνος γιατρός στο ΤΕΠ για την καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος και την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν. Όλα τα παραπάνω προκαλούν δυσλειτουργία του Τμήματος και ταλαιπωρία στους ασθενείς».

Μαζική φυγή, καθόλου αντικαταστάσεις

Από το 2023 έχουν αποχωρήσει 5 άτομα από το ΤΕΠ και έχει αναπληρωθεί μόνο 1. Παράλληλα, οι μετακινήσεις προσωπικού προς άλλα νοσοκομεία έχουν προκαλέσει τεράστια απορρύθμιση, ενώ επικουρικοί φεύγουν λόγω κόστους ζωής στο νησί και δεν επιστρέφουν.

Το προσωπικό ζητά άμεσες ενισχύσεις με προσλήψεις, τόσο επικουρικών όσο και μόνιμων υπαλλήλων. Ειδική έκκληση απευθύνεται προς την 6η ΥΠΕ να επισπεύσει διαδικασίες, καθώς η σεζόν μόλις ξεκίνησε και η κατάσταση χαρακτηρίζεται επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους.

«Εργαζόμαστε οι μισοί από όσους προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου. Δεν ζητάμε πολυτέλεια, ζητάμε στοιχειώδη ασφάλεια και αξιοπρέπεια», τονίζει η ανακοίνωση του Σωματείου με τις υπογραφές του Προέδρου Κωνσταντίνου Τσιμαρά και της Γεν. Γραμματέως Βασιλικής Γεωργοπούλου.

Κόλαση φωτιάς στην Αχαΐα: Καίγονται σπίτια επιχειρήσεις και νεκροταφείο – Εκκενώνονται Καμίνια, Βραχνέικα και Τσουκαλέικα, έκλεισε τμήμα της Πατρών-Πύργου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Νύχτα αγωνίας στην Πάτρα: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στην περιοχή των Συχαινών – Προληπτική εκκένωση Μπάλα και Βούντενης, έκλεισε η Περιμετρική (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Δραματική νύχτα στη Δυτ. Αχαΐα: Επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων κατοίκων – Έφτασε στα Τσουκαλέικα και καίει σπίτια και αυτοκίνητα η φωτιά – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Πάτρα: Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στο Σαραβάλι – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Εφιαλτικές στιγμές από τις μεγάλες πυρκαγιές σε Δυτική Αχαΐα και Συχαινά: Εκκενώνονται Μποζαΐτικα, Μπάλα & Βούντενη, αναζητούν ύποπτους για τη φωτιά της Πάτρας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ολονύχτια μάχη με τον πύρινο εφιάλτη: Σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες, 112 για εκκένωση της Κάτω Αχαΐας – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πύρινος όλεθρος στην Πάτρα: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Καίγονται σπίτια, απομάκρυνση κατοίκων και απεγκλωβισμοί (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Κόλαση φωτιάς στα Συχαινά: Κάηκαν σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί και κτίρια – Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους (ΦΩΤΟ & BINTEO)