ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΡΑΜΑ/18Plus: Εκτιμήσεις για την πορεία των Πανελλαδικών

Από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Κυριάκο Σκιαθά

 Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένας εξεταστικός μαραθώνιος. Κάθε μέρα εξετάσεων αποτελεί και μια διαφορετική βαθμολογική μέρα για το τελικό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές τα θέματα φέτος ήταν βατά και πιο εύκολα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα: 

54539b48-12bd-49b9-9047-4a1a60d8263e.jpg

Εκτιμώντας τη μέχρι τώρα εξεταστική πορεία των υποψηφίων, επισημαίνεται στη συνέχεια η βαθμολογική δύναμη κάποιων μαθημάτων, που και τη φετινή χρονιά θα καθορίσουν τις βάσεις εισαγωγής.

Καταρχάς το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο εξετάζεται το σύνολο των υποψηφίων, κάθε χρόνο, δίνει τους λιγότερους αριστούχους (περίπου 1%) και τις περισσότερες αναβαθμολογήσεις στα γραπτά (10493 το 2015, ποσοστό 13,28%). Φαινόμενο που θα επαναληφθεί και φέτος.

Στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών το ερώτημα που γεννάται είναι η αύξηση των αριστούχων. Τη φετινή χρονιά όλα δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει το 0,95% του 2015.

Η καλύτερη βαθμολογική κατανομή στα Μαθηματικά Προσανατολισμού θα ξεχωρίσει τους πολύ καλούς από τους αριστούχους. Το ποσοστό των υποψηφίων που έχει γράψει κάτω από τη βάση στο συγκεκριμένο μάθημα θα είναι γύρω στο 60%. Οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα εμφανισθεί συσσώρευση βαθμολογιών ανάμεσα στο 10 και το 13.

Η Ιστορία Προσανατολισμού προβλημάτισε περισσότερο σε κάποια θέματα τους υποψηφίους. Ιδιαίτερα το Δ1 ερώτημα θα λειτουργήσει ως «κόφτης» στην ανάδειξη των πολύ καλών βαθμολογιών. Οι άριστες βαθμολογίες σε αυτό το μάθημα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων σχολών (Νομικές, Ψυχολογίες κ.λπ.).

Οι βαθμολογίες στο μάθημα της Φυσικής θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά σε αυτές των Μαθηματικών Προσανατολισμού. Τα απογοητευτικά ποσοστά αποτυχίας, κάτω από τη βάση, των προηγούμενων χρόνων δεν θα εμφανιστούν στο μάθημα της Φυσικής τη φετινή χρονιά. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση βαθμολογιών που αναμένεται να παρατηρηθεί για το συγκεκριμένο μάθημα, μεταξύ 12-16, θα δημιουργήσει εκπλήξεις στις βάσεις εισαγωγής.

Το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, τρίτο κατά σειρά εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, δεν δυσκόλεψε τους εξεταζόμενους, τουναντίον η βαθμολογία του θα πριμοδοτήσει την εισαγωγή τους στις Οικονομικές Σχολές.

Οι προαναφερόμενες παρατηρήσεις προδικάζουν κάποιες τάσεις αναφορικά με την κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν και από τα επόμενα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι. Για παράδειγμα, οι πρόσκαιρες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για αύξηση των βάσεων στις Ιατρικές σχολές κρίνονται μη αξιόπιστες. Χωρίς ακόμα να έχουν εξεταστεί τα μαθήματα Βιολογίας και Χημείας Προσανατολισμού, μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για τους υποψηφίους του 3ου πεδίου της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών (αποτελούν και τα δύο μαζί το 60%, 12.000 μόρια, στο σύνολο των 20.000) κάποιοι σοφοί «βασολόγοι» προβλέπουν αύξηση των βάσεων. Ο λαός σε όλα αυτά έχει τη δική του απάντηση: «Ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε».  

Είναι γνωστό ότι οι βάσεις εισαγωγής εξαρτώνται από τους τρεις παράγοντες: θέσεις εισακτέων, επιδόσεις και προτιμήσεις  των υποψηφίων. Ένα μείγμα στοιχείων που δεν είναι ακόμα πλήρες. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η άδηλη συμπεριφορά του νέου συστήματος εισαγωγής, γίνεται φανερό ότι οι όποιες προβλέψεις των βάσεων είναι καταχρηστικές για τα αυτιά και τα μάτια των υποψηφίων.

Κυριάκος Σκιαθάς

Σύμβουλος Εκπαίδευσης

Φροντιστηρίων ΟΡΑΜΑ/18Plus

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 

Διαβάστε επίσης