Ένοχος για γενοκτονία για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα κρίθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Παράλληλα, κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε 40 χρόνια κάθειρξης.
Το ICTY τον έκρινε ένοχο για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.
Ο 70χρονος Κάρατζις απαλλάχθηκε -λόγω έλλειψης στοιχείων- από τη μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία (σε επτά κοινότητες της Βοσνίας), αλλά κρίθηκε ένοχος για τη δεύτερη που αφορούσε τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών από τις σερβικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.
Το ICTY ανέφερε ότι είναι «εγκληματικά υπεύθυνος» για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.
Κρίθηκε, επίσης, ένοχο για εγκλήματα πολέμου για την πολιορκία του Σαράγεβο.
Ο Κάρατζιτς -μεταξύ άλλων και πρώτος πρόεδρος της κοινότητας των σερβοβόσνιων- ήταν ο πιο υψηλόβαθμος που δικάστηκε από το Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
H υπόθεσή του είχε φέρει αναλόγως στα άκρα την αντιπαράθεση για την απόδοση ευθυνών. Σε απόλυτο συγχρονισμό με την ετυμηγορία της Χάγης, ο πρόεδρος της κοινότητας των σερβοβοσνίων είχε εγκαινιάσει τιμητική πλακέτα για τον Κάρατζιτς λίγες ημέρες νωρίτερα, λέγοντας πως ήταν κίνηση «ισχυρού συμβολισμού» πριν την κατάληξη της δίκης.
«Ράντοβαν Κάρατζιτς, το δικαστήριο σάς καταδικάζει σε κάθειρξη 40 ετών» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ο-Γκον Κουόν.
Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα. Είναι «απογοητευμένος και έκπληκτος» είπε ο Πίτερ Ρόμπινσον μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Πιστεύει ότι καταδικάστηκε με βάση συμπεράσματα και θα εφεσιβάλει την απόφαση» εξήγησε.
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ρά'αντ Αλ Χουσέιν, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την απόφαση του δικαστηρίου για τον Κάρατζιτς.
Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια προειδοποίηση στους εθνικιστές ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και αλλού, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το εθνικιστικό συναίσθημα και να μετατρέψουν τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίους τράγους.
«Το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου» πρόσθεσε ο Ζέιντ.
Ποιος είναι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς;
Ο ψυχίατρος-ποιητής που ακολούθησε μία βίαιη πορεία.
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς γεννήθηκε το 1945 σε μια φτωχή οικογένεια στο Σαβνίκ της Γιουγκοσλαβίας. Το 1960 μετακόμισε στο Σαράγεβο για να σπουδάσει ιατρική.
Μέχρι το 1971 έκανε την πρακτική του στην ψυχιατρική, έγραφε ποίηση και ένα παιδικό βιβλίο.
Το 1985 είχε δικαστεί για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και πέρασε 11 μήνες στη φυλακή.
Με τον εθνικισμό να σημειώνει άνοδο, ο Κάρατζιτς αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ίδρυσε το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) που εισήλθε στο Κοινοβούλιο στις πρώτες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μετά την πτώση του κομμουνισμού.
Ο Κάρατζιτς προειδοποίησε τους μη Σέρβους στη Βοσνία να μην προσπαθήσουν να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους, λέγοντας τον Οκτώβριο του 1991: «Μη σκεφτείτε ότι δεν θα οδηγήσετε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην κόλαση και μη σκεφτείτε ότι δεν θα οδηγήσετε τους μουσουλμάνους σε εξαφάνιση, καθώς οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους σε περίπτωση πολέμου».
Ο Κάρατζιτς θεωρούσε τον εαυτό του ιστορική προσωπικότητα που θα ένωνε όλους τους Σέρβους, αντιστάθηκε στις προσπάθειες να κηρυχθεί η Βοσνία ανεξάρτητη και αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Υπό την ηγεσία του, ως πολιτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων, πραγματοποιήθηκε η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το χειρότερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι δολοφονίες έγιναν στο πλαίσιο της εθνοκάθαρσης μεγάλων περιοχών της Βοσνίας που είχε σχεδιαστεί από τον Ράντοβαν Κάρατζιτς μαζί με τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991.
Σκοπός τους ήταν να διώξουν μουσουλμάνους, Κροάτες και άλλες μειονότητες από τις περιοχές αυτές.
Ο Κάρατζιτς διέφευγε για 13 χρόνια μέχρι τη σύλληψή του στο Βελιγράδι το 2008 και την παράδοσή του στη Χάγη.
Σε βάρος του είχαν απαγγελθεί 11 κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, τις οποίες ο ίδιος επέμενε να αρνείται.
Η δίκη του Κάρατζιτς άρχισε τον Οκτώβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014.