Βακτήρια που γίνονται όλο και ανθεκτικότερα στα αντιβιοτικά, όπως ο στρεπτόκοκκος Α και η κλεμπσιέλα, περιλαμβάνονται σε νέα λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τους 17 παθογόνους παράγοντες για τους οποίους απαιτούνται εσπευσμένα εμβόλια.
Η μελέτη του ΠΟΥ που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση eBioMedicine δίνει κατευθύνσεις σε κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίας για την ανάπτυξη νέων εμβολίων κατά προτεραιότητα. Η λίστα περιλαμβάνει τον HIV, την ελονοσία και τη φυματίωση, τρεις ασθένειες που στοιχίζουν 2,5 εκατομμύρια ζωές τον χρόνο.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που κατατάσσει τους παθογόνους παράγοντες με βάσει τις τοπικές ανάγκες, τη μικροβιακή αντοχή και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.
«Πολύ συχνά οι αποφάσεις για νέα εμβόλια σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνονται με αποκλειστικό γνώμονα την απόδοση της επένδυσης, αντί με βάσει τον αριθμό των ζωών που μπορούν να σωθούν στις πιο ευάλωτες κοινότητες» σχολίασε η δρ Κέιτ Ο΄Μπράιεν, διευθύντρια του τομέα Ανοσοποίησης και Εμβολιασμού του ΠΟΥ.
Τον Αύγουστο, ο ΠΟΥ εξέδωσε προειδοποίηση για «υπερλοιμογόνα» στελέχη του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae που δεν αντιμετωπίζονται με τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.
Το μικρόβιο, συχνή αιτία νοσοκομειακών λοιμώξεων, προκαλεί πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λοιμώξεις του αίματος και μηνιγγίτιδα.
Μετά την πανδημία καταγράφεται επίσης αύξηση των κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου Α, ο οποίος έχει προκαλέσει τουλάχιστον 24 θανάτους στην Ελλάδα σε διάστημα ενός έτους.
Για τη νέα μελέτη, ο ΠΟΥ ζήτησε από ειδικούς σε όλο τον κόσμο να αναγνωρίζουν τους παθογόνους παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο τις χώρες τους. Οι απαντήσεις συνδυάστηκαν με περιφερειακά δεδομένα για κάθε παθογόνο για να προκύψει μια λίστα με 10 παθογόνα για κάθε περιφέρεια του ΠΟΥ. Οι περιφερειακές λίστες τελικά συνδυάστηκαν για προκύψει η παγκόσμια κατάταξη.
Για ορισμένα από αυτά τα παθογόνα, όπως η γρίπη, υπάρχουν ήδη εμβόλια τα οποία είτε δεν προσφέρουν επαρκή προστασία ή πρέπει να ανανεώνονται τακτικά.
Τα 17 παθογόνα προτεραιότητας χωρίζονται σε επιμέρους ομάδες:
Παθογόνα για τα οποία απαιτείται περαιτέρω έρευνα
Στρεπτόκοκκος Α
Ιός ηπατίτιδας C
HIV
Klebsiella pneumoniae
Παθογόνα για τα οποία απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη
Κυτομεγαλοϊός
Γρίπη
Leishmania
Μη τυφοειδής σαλμονέλλα
Νοροϊός
Plasmodium falciparum (το παράσιτο της ελονοσίας)
Shigella
Staphylococcus aureus
Εμβόλια που βρίσκονται κοντά στην έγκριση ή τη διάθεση
Ιός του δάγκειου πυρετού
Στρεπτόκοκκος Β
Παθογόνος coli
Μυκοβακτήριο της φυματίωσης
Ανανευστικός Συγκυτιακός Ιός