Το θεραπευτικό γουργουρητό της γάτας

Ίσως ακόμη και εκείνοι που δεν αγαπούν ιδιαίτερα τις γάτες θα συμφωνήσουν ότι το γουργουρητό τους είναι ένας από τους πιο καταπραϋντικούς και ευχάριστους ήχους στον κόσμο. Η επιστήμη υποστηρίζει επίσης αυτή την άποψη, καθώς αποδείχθηκε ότι αυτός ο μαγικός ήχος βοηθάει ακόμη και στην επούλωση τραυμάτων των αρθρώσεων και των οστών. Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ.

Το γουργουρητό της γάτας είναι μια ιστορία από μόνο του. Παρακάτω θα δείτε 8 πράγματα για αυτό, που ίσως δεν γνωρίζατε, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τη θεραπευτική αυτή συναυλία ακόμα περισσότερο.

1. Συχνά το νιώθουμε, δεν το ακούμε

Φανταστείτε ένα γατάκι να κάθεται στην αγκαλιά σας και να γουργουρίζει. Θα βλέπατε ότι δεν ακούτε τόσο τον ήχο του γουργουρητού του αλλά περισσότερο τον νιώθετε. Σωστά; Λόγω της χαμηλής έντασης και της ευχάριστης δόνησης, τείνουμε να αισθανόμαστε το γουργούρισμα αντί να το ακούμε.

2. Το γουργούρισμα είναι μόνο στις γάτες;

Είναι πιθανώς λιγότερο περίεργο το γεγονός ότι οι μεγάλες γάτες όπως ο λύγκας ή το τσιτάχ γουργουρίζουν επίσης. Όμως είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και οι ύαινες, τα ινδικά χοιρίδια, τα ρακούν, ακόμη και οι μαγκούστες διαθέτουν επίσης αυτή την ικανότητα. Αλλά το γουργούρισμα αυτών διαφέρει ως προς τη συχνότητα και τη χρήση. Επιπλέον, οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν αυτόν τον ήχο μόνο όταν εκπνέουν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πραγματικά ένα γουργούρισμα.

3. Πολλές μεγάλες γάτες αποτελούν εξαιρέσεις

Ωστόσο, μερικές μεγάλες γάτες δεν μπορούν να γουργουρίσουν και αντ’ αυτού μπορούν μόνο να βρυχηθούν. Για παράδειγμα το λιοντάρι και η τίγρης. Οι γάτες έχουν ένα άκαμπτο υοειδές οστό, ενώ τα λιοντάρια και οι τίγρεις έχουν ένα εύκαμπτο υοειδές οστό. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί υπάρχει διαφορά στην ανάπτυξη αυτών των οστών, αλλά γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι βρίσκονται στο λαιμό και παρέχουν υποστήριξη για το λάρυγγα.

4. Μερικές φορές οι γάτες γουργουρίζουν όταν είναι νευρικές

Όλοι γνωρίζουν ότι οι γάτες γουργουρίζουν όταν είναι χαρούμενες και ήρεμες. Αλλά γνωρίζετε ότι το κάνουν επίσης όταν φοβούνται, απειλούνται ή αγχώνονται; Είναι σαν μια νευρική συνήθεια. Και εμείς άλλωστε χαμογελάμε μερικές φορές όταν είμαστε νευρικοί.

5. Εάν ακούγεται νερό να τρέχει, η συναυλία σταματάει

Οι γάτες συνήθως σταματούν να γουργουρίζουν όταν ακούν νερό να τρέχει. Πολλοί κτηνίατροι ανοίγουν τη βρύση έτσι ώστε να μπορούν να ακούσουν τους πνεύμονες και τον καρδιακό παλμό του μικρού ασθενούς.

6. Ακόμη και στην επιστήμη είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα

Οι ερευνητές δεν συμφωνούν πλήρως για το πώς ακριβώς γουργουρίζουν οι γάτες. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ξεκινά από τον εγκέφαλο, ο οποίος στέλνει ένα σήμα στους λαρυγγικούς μυς, οι οποίοι δονούνται 25 έως 150 φορές το λεπτό. Αυτό αναγκάζει τις φωνητικές χορδές να διαχωριστούν καθώς η γάτα εισπνέει και εκπνέει, και αυτό το ονομάζουμε γουργουρητό.

7. Η μαμά γάτα γουργουρίζει ενώ γεννά

Αν και κανείς δεν ξέρει γιατί ακόμα. Μπορεί να είναι μια απάντηση στον πόνο και τη δυσφορία, ή ίσως ένα μέσο σύνδεσης με τα γατάκια. Είναι επίσης ένα κοινό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του θηλασμού και πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει τα γατάκια. Οι γάτες αρχίζουν να γουργουρίζουν στα πρώτα στάδια της ζωής των μωρών, όταν δηλαδή αυτά είναι μόλις λίγων ημερών.

8. Οι γάτες χρησιμοποιούν το γουργουρητό τους για να μας ”ρίξουν”

Οι κηδεμόνες μιας γάτας απολαμβάνουν το γουργουρητό της γάτας τους. Και οι γάτες το καταλαβαίνουν αυτό. Άλλωστε, όπως γνωρίζουμε, είναι πανέξυπνες και πονηρές ταυτόχρονα. Καταλαβαίνουν λοιπόν το πόσο μας αρέσει και κάποιες φορές το εκμεταλλεύονται.

Πόσες φορές η γάτα σας τρίφτηκε πάνω σας, νιαούρισε, γουργούρισε και στη συνέχεια σας οδήγησε στην τροφή της; Οι γάτες είναι εξαιρετικές στην εκπαίδευση των κηδεμόνων τους και το γουργούρισμά τους είναι ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας.

Τώρα που σκέφτεστε το γουργούρισμα της γάτας σας, δείτε αν μπορείτε να βρείτε διαφορετικούς τόνους και ήχους που σχετίζονται με αυτό. Πολλοί αισθάνονται ότι η γάτα τους μπορεί να αναμίξει νιαουρίσματα και άλλους ήχους με το γουργούρισμα για να κερδίσει την προσοχή τους. Άλλοι λένε ότι η γάτα τους έχει διαφορετικούς ήχους γουργουρίσματος που σχετίζονται με τις ανάγκες της: έναν ήχο για να βγει έξω, άλλον ήχο για να ζητήσει χάδια και ούτω καθεξής.

Δεδομένου ότι μερικοί άνθρωποι βρίσκουν συχνά τα νιαουρίσματα ενοχλητικά, ίσως οι γάτες σήμερα εξελίσσονται για να επικοινωνούν μαζί μας χρησιμοποιώντας περισσότερα γουργουρίσματα και λιγότερα νιαουρίσματα.

topetmou.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ